Beton

Betonarbejderen Jakob Mathiassen har skrevet en fed proletarbog om at være betonarbejder i Danmark. Et emne der vist er sørgeligt overset i litteraturen. Findes der mon overhovedet litteratur om den arbejdsgruppe (uden for universiteterne)?

Bogen skifter imellem faktuelle kapitler og hvad vi kan kalde oplevelses-kapitler, altså Jakobs egne erfaringer som betonarbejder. Et af de morsommere afsnit, er det afsnit, hvor Jakob forsøger at organisere de polske kolleger, et forsøg han tror er lykkedes, men falder til jorden med et brag.

Oplevelses-kapitlerne er fortalt på ligefrem (det hed vist djærv engang) vis, med stor fornemmelse for psykologien betonarbejderne imellem og ikke mindst de lysår af afstande der er imellem betonarbejderne og de andre arbejdsgrupper på byggepladsen, ikke mindst dem inde i skurvognen med den babybløde hud på hænderne (det hed vist pikhud engang). Og naturligvis med stor klassesolidaritet og -bevidsthed.

Bogen har en del faktuelle afsnit omkring betonindustriens opståen og udvikling i Danmark, om sikkerheden (eller mangel på samme) på arbejdspladsen, om hvordan sjakket som selvstændig og selvbestemmende enhed (hyring og fyring, indkøb af materialer og tilrettelægning af arbejdet) er blevet en saga blot. Nu er det så overladt arbejdsgiveren at bestemme akkorden og dermed også betonarbejdernes timeløn og nedslidningshastighed.

Der er afsnit om de nye kolleger fra Østeuropa, og om hvordan der er blevet færre danske betonarbejdere, og hvordan færre og færre af dem er organiseret i en fagforening og hvordan flere og flere af dem stemmer til højre for midten.

Jakob Mathiassen er simpelthen bare en god fortæller, nøgtern og med humor og selvironi. Han fremstiller også ærligt mindre flatterende sider af sig selv. Det gør bogen meget troværdig og underholdende. For det er det den er, bogen om beton: rigtig underholdende. Det skulle man ellers ikke tro.

Jeg hørte bogen som lydbog, og det var en fin oplevelse. Kun er oplæsning af statistiske skemaer lidt svært at fange, og man går desværre glip af bogens mange fotos.

Jakob Mathiassen: Beton. Historier fra skurvognen. Informations Forlag, 2011.

4

Authors gravatar

Linse Daugaard

Sjovt, hvor ens vores oplevelse af bogen er :-)Og så går det op for mig, at bogen er helt tilbage fra 2011, det må jeg hellere rette.
Tak for link 🙂

Authors gravatar

Linse Daugaard

Sjovt, hvor ens vores oplevelse af bogen er :-)Og så går det op for mig, at bogen er helt tilbage fra 2011, det må jeg hellere rette.
Tak for link 🙂

Skriv et svar