Jeg er vild med podcasts og er altid på udkig efter flere gode af slagsene. Og de er ikke så nemme at finde, synes jeg.

På det seneste har jeg afprøvet tre slags bog-podcasts, en dansk og to engelsksprogede.

Tid til bøger

Den første er “Tid til bøger”, et aktuelt bogmagasin fra DR K på 29 minutter per gang. Det er egentlig et tv-program, hvor værten inviterer forfatteren/forfatterne hjem til sig til en samtale om en aktuel bogudgivelse.

Jeg har kun lyttet til et program, hvor gæsterne var Naja Maria Aidt, Mette Moestrup og Line Knutzon om deres fælles bog “Frit flet”.

Programmet lider under at være et tv-program, når man som jeg, kun lytter til podcasten. Der foregår visuelle handlinger, blandt andet tegnes der, som virker ekskluderende. Bortset fra det, interessant program og udmærket vært.

Der er lige nu otte programmer tilgængelig, med interessante forfattere som Maja Lee Langvad, Søren Ulrik Thomsen, så jeg tager nok nogle flere.

Dear Book Nerd

Den anden podcast er en amerikansk en af slagsen, “Dear Book Nerd”. Her er fokus mest på læseren og de glæder og problemer der kan opstå.

Værten, Rita, er super utjekket på en charmerende måde, og hun har en skiftende medvært i det cirka en time lange program. Der svares også på spørgsmål fra lytterne.

Titlerne mere en antyder vinklerne i programmet: “It’s Good to Have Goals”, “Two Types of Book Guilt”, “The Risky Business of Lending Books” og “How to Get Over a Book”.

Det bliver lidt for meget føle-føle og for lidt litterært bid, til min smag, og så knirkes der helt vildt, specielt hvis medværten også er kvinde. Det har jeg lidt svært ved at vænne mig til.

“Dear Book Nerd” bliver nok ikke min ynglingspodcast. Afsnittet “What is “Real” Reading” havde dog en interessant diskussion om det at købe bøger brugt og en fin anekdote med Lee Harper.

The Bookworm

Og det bedste har jeg naturligvis gemt til sidst: “The Bookworm” fra den ukommercielle radiostation KCRW i Santa Monica, Californien, er en samtale mellem værten Michael Silverblatt og en forfatter på 28 minutters varighed.

Når man lige får vænnet sig til den snøvlende, småaffekterede og meget talende vært, har virkelig nogle interessante læsninger, der får de besøgende forfattere til at lukke op for godteposen.

Det var lige før at programmet med Karl Ove Knausgaard gav mig lyst til at læse “Min Kamp” (tror dog jeg vil bekæmpe dén impuls, og holde mig til lidt ældre og velafprøvet litteratur, som jeg plejer).

Et andet interessant program er med forfatteren Francine Prose, om hendes roman “Lovers At The Chameleon Club, Paris 1932”, baseret på en virkelig fransk kvinde, Violette Morris (1893 – 1944), lesbisk racerkører, der ender som torturbøddel for nazisterne. Morris er med på et berømt foto af fotografen Brassaï, som kan ses her. Hendes bog vil jeg rigtig gerne læse.

Der er desuden interviews med Junot Diaz, Erica Jong, Margaret Atwood og Chimamanda Ngozi Adichie og mange flere.

“The Bookworm” er et virkelig godt program, der har fået fast plads i min podcastapp (jeg bruger i øvrigt app’en Instacast).

Har du tips om gode bog- og litteraturpodcasts, så sig endelig til 🙂