C. Collodi: Pinocchio


For ikke så længe siden var jeg i Firenze, en by der emmer af litteratur. Alle gaderne er forsynet med citater fra Dantes ‘Den guddommelige komedie’. Dante er byens ene store litterære søn, den anden er journalisten og forfatteren Carlo Lorenzini. Hvem, spørger du nok? Lorenzini skrev under navnet C. Collodi en af verdens mest populære børnebøger, ‘Pinocchio’.

Pinocchio er en dreng, eller rettere: en dukke, der den ene gang efter den anden, halvt naivt, halvt lokket på afveje, styrter sig ud i den ene ulykke efter den anden, med de frygtligste konsekvenser for sig selv og sine nærmeste. En eventyrlig og dramatisk fortælling, og ind imellem så ulykkelig, at jeg spekulerer på om det nu er helt børnevenligt.

Jeg var i længden skuffet over bogen fra 1881. Alle ulykkerne havde et moraliserende sigte: ær de der elsker dig, tag mod råd fra ældre og erfarne personer, pas din skolegang og spis op osv osv. Alt det en rask dreng ikke gider høre.

En ny oversættelse er i øvrigt netop udkommet i staterne, med forord af Umberto Eco. Den kan man i den anledning læse om hos New York Review of Books her, eller lytte til et interview om bogen og den historiske kontekst med forfatteren Andrew Palmer her.

C.Collodi: Pinocchio. Giunti Editore, 2000 (1881). Translation Carol Della Chiesa. Illustrated by Carlo Chiostri.

4

Authors gravatar

Søren

Disney udgaven er ikke helt nærværende for mig, det er noget tid siden jeg har set den. Men bogen er i hvert fald drabelig! Og Jesper Fårekylling er ikke rar 😮

Authors gravatar

Søren

Disney udgaven er ikke helt nærværende for mig, det er noget tid siden jeg har set den. Men bogen er i hvert fald drabelig! Og Jesper Fårekylling er ikke rar 😮

Authors gravatar

Louise

Hvor pudsigt! Jeg har netop læst en omtale (enten på en anden blog eller i et bogtillæg) om Pinocchio og denne nye udgave. Jeg nærmest skreg af skræk første gang jeg så Disney-udgaven. Og jeg var altså voksen. Den er jo totalt ond. Men dog ikke så syret som Alice i Eventyrland ;o)

Authors gravatar

Louise

Hvor pudsigt! Jeg har netop læst en omtale (enten på en anden blog eller i et bogtillæg) om Pinocchio og denne nye udgave. Jeg nærmest skreg af skræk første gang jeg så Disney-udgaven. Og jeg var altså voksen. Den er jo totalt ond. Men dog ikke så syret som Alice i Eventyrland ;o)

Skriv et svar