En kavaler i Spanien

Tom Kristensens rejseskildring udgivet i 1926, lægger hårdt ud med et stumt erotisk møde i toget på vej til Barcelona, mellem Tom Kristensen og en blond, spansk kvinde på den modsatte bænk i kupeen. Uforløst, men meget dramatisk og intensivt.

På sin rejse rundt møder han ludere og lommetyve og drukkenbolte og andre rejsende, og ser Barcelona, Mallorca, Granada og så videre, og der bliver suget en hel del vermouth og andet godt undervejs.

Tom Kristensen kan noget med sproget, og selv banale turistoplevelser (mavekneb, lommetyve, kirkebesøg, natteture), bliver helt intense oplevelser, som får en helt ud på kanten af stolen. Det er virkelig fremragende, men ind imellem kan jeg ikke lade være med at tænke på, om manden var på et eller andet, da han skrev det hele ned.

I skal have et eksempel:

Sidegaderne gled tomme og skyggefulde ud mod den levende færdsel. De var som stenrender med flade fliser i bunden, eller de var jordede og knortede, som landsbygader; og da gik der høns i dem. Tæt ude ved hovedgaden hørte man dem kagle. Mon de lagde æg i rendestenen? Det kunne ligne Spanien! Når en klodset sporvogn brasede forbi med et flimmer af grimme, kolorerede vifter i de åbne vinduer, vendte fjerkræet blot de lyse vatrumper mod larmen. Det var som at blive tørret i ansigtet med en svamp, at se den form for foragt.

Absolut blændende rejseskildringer, og slet ikke som de skrives flest.

Tom Kristensen: En kavaler i Spanien. Gyldendal, 1980 (1926).

5

Authors gravatar

Peter Genild

Wow, Linse – den har jeg rigtig fået lyst til at finde og læse. Er nok nærmest startet og stoppet med TK ved "Hærværk" og så det der digt med "Asiatisk i vælde" etc.
Men nu bor jeg sjovt nok på Tom Kristensens Vej på Amager, og det synes jeg egentlig forpligter på en måde. Tak for anledning!

Authors gravatar

Linse Daugaard

Selv tak, Peter, og tak for din kommentar. Har haft det som dig med Tom K & Hærværk, men der må være mere, tænkte jeg, og det var der 🙂

Authors gravatar

Linse Daugaard

Selv tak, Peter, og tak for din kommentar. Har haft det som dig med Tom K & Hærværk, men der må være mere, tænkte jeg, og det var der 🙂

Authors gravatar

Palle

Det er ikke mere end en måned siden jeg læste Kavaleren.
Jeg er ikke den store læser af digte, men TK's digte læser jeg ofte, og så er det jo heldigt at hans Samlede Digte er udgivet på Gyldendal.
Også essay samlingen Bøger, bøger, bøger, 2 bind, Selskabet Bogvennerne, er værd at gå på jagt efter.

Authors gravatar

Linse Daugaard

Du minder mig om, at jeg jo helt undladt at skrive, at der faktisk er digte med i rejsebogen, og nogle ret fine af slagsen.

Den essaysamling skriver jeg mig lige bag øret. Har jeg den mon ikke i bunkerne et sted? Jeg må lige kigge efter.

Tak, Palle 🙂

Skriv et svar