Jeg har besluttet at have fokus på litteratur om 1. Verdenskrig i år, i anledning af 100 året for krigsudbruddet.

Forleden fandt jeg denne bog om Verdenskrigen (det var før der var grund til at nummerere dem), der, som det så smukt hedder, er “Berettet af kendte danske og udenlandske mænd.”

Det er en ret uinteressant bog, med mindre man er interesseret i at studere mellemkrigstidens mandschauvinisme eller nationalisme.

Afsnittet om sønderyderne, der dengang var indlemmet i det tyske rige og derfor måtte kæmpe i krigen på tysk side, er rædselsfuldt nationalistisk.

Og dog: der er et bidrag i bogen, der gør den interessant, nemlig en kort novelle eller erindring af den tysk-schweiziske forfatter Hermann Hesse med titlen “..Endnu en tredje faldet!”

Fortælleren sidder på sikker afstand af krigen uden for Tysklands grænser (Schweiz?) og modtager et brev fra en ven fra fronten. Brevskriveren har det stort set godt og brevmodtageren læser brevet med en hvis ligegyldighed, indtil han får øje på en kort efterskrift:

Af vore skolekammerater fra P. er endnu en tredje faldet, Eugen Siegel.

P er den fælles skole brevskriveren og fortælleren har gået på en kort overgang da de var unge drenge.

Fortælleren kan ikke erindre den faldne, og har med sin tilstedeværelse i det neutrale udland heller ikke ret nemt ved at komme i krigsstemning. Han er egentlig mest tilbøjelig til at glemme sagen.

Men sådan går det naturligvis ikke. Langsomt vækkes fortællerens erindring om den faldne, og det bliver til et fint følt og smukt, let heroiserende portræt. Og samtidig jo også et afdæmpet lille stykke antinationalistisk litteratur vendt mod krigen.

Jeg tror novellen er udgivet i 1914, men jeg er ikke helt sikker.

Verdenskrigen. Redigeret af magister og mandschauvinist P.A. Rosenberg. Kunstforlaget Danmark, 1929.