Farsø del 1

Farsø er ikke en af Nordjyllands mest prangende byer, men byen har noget, som ikke mange andre byer kan prale af: her så en nobelprismodtager dagens lys for første gang. Det skete hos dyrlægen i huset, Søndergade 48, hvor Johannes V. Jensen (1873 – 1950) blev født. I dag er fødehjemmet bygget om til museum med en større, forholdsvis ny tilbygning. Museet er ikke stort og prangende, men helt sikkert et besøg værd.

                            Johannes V. Jensens fødehjem, Søndergade 48

Museet har masser af plancher og montrer om Johannes V.’s familie, hans opvækst, litterære karriere og så videre, ligesom en del af hans bibliotek og personlige effekter kan findes her; de karakteristiske briller, dødsmasken, portrætmalerier og fotos.

Her ser vi den potente urjæger med flitsbue, ude for at jage føde til familien og måske for at beskytte dem mod de vilde dyr, men samtidig iført civilsationens mange frembringelser: seler, sko, briller og cigar. Et meget godt billede på Johannes V.’s livssyn.

Farsø giver den i øvrigt maks gas med Johannes V.: På Farsø Kirkegård ligger familiegravstedet (dog uden Johannes V., som er begravet i de ukendtes grav på Bispebjerg Kirkegård i hovedstaden), her ligger søsteren Thit Jensen også begravet. I nærheden af kapellet er der en gravsten for Johannes Villadsen, også kaldet Snøvle-Johannes med en tekst skrevet af Johannes V.

På Farsø Rådhuscenter kan man se malerier over Johannes V.’s Himmerlandshistorier malet af Birthe Kjærsgaard; Familien flyttede senere til Søndergade 19, i det der blev kaldt “huset med de alt for mange vinduer og de alt, alt for mange børn.” Huset er revet ned, men der hænger en mindetavle og i porten er der malet et maleri af Søndergade anno 1905.

Og sidst er der uden for byen ved rundkørslen mod Hvalpsund, opsat en mindesten udhugget af Mogens Bøgild med motiv fra Den Lange Rejse, hvor dyrenes vandring fra bræen ned til græsgangen beskrives.

                                     En bræskuret (fedt ord, ikke?) sten blev til en mindesten

Så kommer du forbi Farsø, så er der nok at se på. Og der er jo også søsteren, Thit Jensen. Hende vender vi tilbage til.

Museet har en hjemmeside, med beskrivelser af udstillingerne, åbningstider og så videre, der kan ses her.

6

Authors gravatar

Ingrid

Vilket fint reportage! Till Farsö reser jag gärna. Här finns det mycket att se och uppleva.

Authors gravatar

Helle Kollerup

Troede da aldrig jeg skule se min fødeby og hjemstavn nævnt på Twitter! 🙂 Sikke et fint indlæg. Ser frem til part 2. 🙂

Authors gravatar

Linse Daugaard

Tak Helle, dejligt at kunne rose Farsø både på Twitter og blog 🙂

Authors gravatar

Linse Daugaard

Tak Helle, dejligt at kunne rose Farsø både på Twitter og blog 🙂

Skriv et svar