En ny bog med den radikale venstrefløjs plakater gennem 30 år af Malene Meisner er fremragende læsning og et nostalgisk trip tilbage i tiden. I hvert fald for mig, og sikkert også mange andre, der har været med på hele eller dele af turen med BZ-bevægelsen og de autonome fra 1980 til i dag.

Bogen er delt op i de tre årtier, 80’erne, 90’erne og 00’erne, og hvert afsnit består af et oprids af tidens politiske temaer og bevægelsens karakter, i en gennemgang af selve plakatkunstens udtryk og inspirationskilder, og så ellers et righoldigt galleri.
Det må virkelig have været et kæmpearbejde at finde og affotografere de mange plakater, som folk har gemt selv så mange år efter. Jeg tror faktisk, jeg selv for et par år siden har affotograferede plakater fra min egen lille samling til projektet omkring bogen.

Bogen fortæller også en del af min egen historie. Jeg startede på lokal-tv stationen TV STOP i 1989  og arbejdede der dagligt frem til 1999, og det var via TV STOP at jeg blev introduceret til “miljøet”, som det også blev kaldt, og jeg flyttede til Nørrebro i 1990 (så vidt jeg husker). Det er lige midt i overgangen fra BZ-bevægelse med flere besatte huse, til en bevægelse med færre huse, men mange fristeder (Ungeren, Solidaritetshuset, Kafa-X, Folkets Hus & Park etc.), og Nørrebro er centrum for mange af aktiviteterne.

Det var en fantastisk tid med masser af fest og ballade, politiske møder og arbejde og ikke mindst med masser af tv-produktion. Både det organisatoriske, som jo var basisdemokratisk, og det tv-mæssige, som var aktivistisk og med en klar og utvetydig politisk kant og stor solidaritet med det “miljø”, vi følte os som en del af, og hvis kulturelle og politiske aktiviteter vi dækkede intensivt.

Mit arbejde på TV STOP bestod blandt andet i at være produktionsleder på optagelser af  demonstrationer og aktioner. Ofte var vi flere kamerahold tilstede, som skulle koordineres, og desuden sendte vi løbende (bogstavlig talt) optagelserne hjem til stationen, for at undgå at politiet beslaglagde dem. Jeg tør slet ikke tænke på hvor mange demonstrationer jeg var med til at dokumentere på video, i regn, sne og solskin, nat og dag, men det må være mange hundrede, måske tæt på tusind?

Og så er vi tilbage ved bogen, for i den finder jeg rigtig mange plakater, jeg kender rigtig godt, med  information om demonstrationer og koncerter og meget andet. Nogle af dem har jeg helt glemt, andre er i min egen samling og har jeg haft hængende på væggen både i min lejlighed og på TV STOP. Hver plakat vækker også mange minder om begivenheder, steder, mennesker og politiske sager.

Især de mange antiracistiske plakater vækker minder. Vi dækker ikke kun nazisternes og antiracisternes demoer i Storkøbenhavn, men også fra Rostock til Aalborg, fra Oslo til Langeland, fra Stockholm til Sønderjylland, i Malmö og Kiel og så videre og så videre. Ungerens fødselsdagsplakater og TV STOP plakaterne er naturligvis også forbundet med mange minder, både gode og dårlige, men i hvert fald om mange kreative og progressive mennesker, og et “miljø” der var åbent og vidtfavnende når det var bedst, lukket og aggressivt når det var værst.

Interesserer man sig for tiden og miljøet, eller for plakatkunst i det hele taget, så er dette bogen.

Man kan i øvrigt stadig se gamle indslag fra TV STOP HER.

Malene Meisner: Gadens plakater. 30 års plakater fra den radikale venstrefløj. Forlaget Møller, 2012.