Indianerne fortrænges


Slut med påsken
Efter nogle ugers (påske-) pause er det på tide atter at komme i gang med USA’s historie, i Howard Zinn’s udgave.

Vi har besejret englænderne og er blevet selvstændige. Derefter og frem til 1840’erne drejer det sig om at ekspandere vestpå. Louisiana købes af franskmændene, men resten skal fravristes indianerne eller spanierne (Florida).

Alliancer
De fleste indianerstammer havde kæmpet på englændernes side, og de fortsatte da englænderne slagne tog hjem. George Washingtons hær fik bank flere gange og måtte til sidst lave fredsaftaler med indianerne.

Men freden varede kort. De hvide amerikanere voksede konstant i mængde, og de havde behøv for jord til at dyrke bomuld og korn osv.

Metoden
Herefter blev den kendte metode brugt: først blev hvide nybyggere og pelsjægere sendt ind på indianernes område. Når indianerne så bad om beskyttelse, svarede de hvide administratorer: ja, det kan vi godt give jer. Hvis I flytter længere vestpå og skriver under her. Derefter gentog det samme scenario sig i det uendelige.

Når indianerne gik til modstand, blev de slået ned med hård hånd, rent ud sagt slagtet. Overmagten var al for stor.

Hvis de overtog de hvides ”civiliserede” levevis, blev deres aviser og valgte forsamlinger forbudte.

Dødsmarcher

En del af de flytninger de store indianersamfund foretog vestpå, skete uden de fornødne forsyninger af tæpper, telte og mad. De døde som fluer af sult, udmattelse og følgesygdomme.

Desuden døde mange indianere i indianerkrigene fra cirka 1812-1840. Overgav de sig under det hvide flag, blev de slagtet alligevel.

I Florida, som var spansk, angreb USA flere gange seminole-indianerne og de gjorde modstand. I starten succesfuldt, men i længden kunne de ikke holde skansen, og spanierne blev intimideret til at sælge Florida til USA.

Korruption
Alt det ovenstående ved enhver raks dreng eller pige, der har set et par cowboyder film. Hvad der måske er mindre kendt, er den hvide amerikanske overklasses ublu korruption (igen).

Ledende folk som George Washington, Patrick Henry og John Donelson opkøbte store landområder fra indianerne. Donelsons svigersøn, Andrew Jackson, var ledende landopkøber. Han var også slavehandler, købmand.

Senere var han hærfører i indianerkrigene. Efter hvert slag tog han for sig af landet, sammen med sine buddies, og de fik også ledende stillinger i de nye områder. Rigtig mafiaagtigt var der godbidder til alle der deltog i forbrydelserne. Han endte naturligvis med at blive præsident.

I næste kapitel skal vi erobre Texas fra mexicanerne.

Indledning: Historikerens valg
Kapitel 1: Columbus opdager Amerika
Kapitel 2: Slaveriet indføres i Nordamerika
Kapitel 3: Del og hersk i Amerika
Kapitel 4: Amerika “befrier” sig selv.
Kapitel 5: Den amerikanske uafhængighedskrig
Kapitel 6: Kvindernes historie fra koloniseringen til borgerkrigen

4

Authors gravatar

Søren

Øv, jeg har aldrig kendt en indianer 🙁

Authors gravatar

Louise

Interessant med en opsummering af indianernes trængsler.

Jeg har truffet flere indianere da jeg boede i USA, og mange af dem var desværre ligeså sølle skæbner som vi ser det med mange grønlændere i DK i dag. Uden sammenligning i øvrigt.

Authors gravatar

Louise

Interessant med en opsummering af indianernes trængsler.

Jeg har truffet flere indianere da jeg boede i USA, og mange af dem var desværre ligeså sølle skæbner som vi ser det med mange grønlændere i DK i dag. Uden sammenligning i øvrigt.

Authors gravatar

Dorte H

Ja, jeg kender jo godt historien her, men tak for din opsummering alligevel. Jeg har faktisk truffet en rigtig, levende indianer en gang (han var udvekslingsstudent i Århus).

Skriv et svar