På bogjagt

Jeg indrømmer det gerne: jeg er ikke ret god til at læse bøger som de udkommer. De sidste nye litterære udgivelser hører og læser jeg om, men jeg læser oftest selve bogen med års forsinkelse. En af grundene er, at jeg aldrig bliver færdig med at dykke ned i bagkataloget. Det er jo en uutømmelig guldgrube af grin og gråd og indsigt og følelse og poesi og drama og gys og-jeg-ved-ikke-hvad.

Kan vi ikke bare aftale en gang for alle, at alt det aktuelle, det tager I jer af, kære medbloggere? Tak. Jeg vidste jeg kunne regne med jer 🙂

En af de fede ting ved gammel litteratur, er jagten. Jeg frekventerer regelmæssigt en række genbrugsbutikker, og finder jævnligt skatte til ingen penge.

Og med forårets komme, er det sæson for loppemarkeder. Især de årlige eller halvårlige spejderloppemarkeder er værd at gå efter. Dem er der masser af her i det nordjyske. Det dyreste ved den ’hobby’ er benzinen. Bøgerne koster ikke noget.

I dag var konen og jeg på baptistspejdernes loppemarked i Østervrå, og borgerforeningens loppemarked i Nørhalne. Hm…Østervrå og Nørhalne? Nu tænker I nok, at det ikke lyder nær så eksotisk som biblioteket i Alexandria, men der tager I fejl!

Jeg fandt Johannes V. Jensens ’Myter’ i 2 bind med original (næsten ubeskadiget) smudsomslag, et par Hemingway paperbacks i fin stand, ’Billedkunstens Hvem Hvad Hvor, Danmark 1500-1875’, og H.C.Ands erindringer, ’Mit Livs Eventyr og Mit Livs Eventyr, Fortsættelse (1855-1867)’ i et bind, udgivet i 1908. Indbindingen, eller i hvert fald ryggen, ser ikke original ud, men ellers i fin stand.

Men det virkelige guld, var Fremads Billedatlas i tre bind og i original kartonæske med motiver! Jeg er pjattet med den slags ’billedbøger’. Dem laves der sjovt nok ikke mange af mere, måske på grund af nettet. I ved, den slags bøger med billeder af fremmede folk, i fremmed tøj, i fremmed landskab, i gang med at høste eller danse eller stående ved siden af eksotiske dyr. I husker dem sikkert fra jeres barndom. Her et lille billede af æsken, som ikke yder det halv retfærdighed.

Der er desværre et kedeligt biprodukt af, at frekventere loppemarkeder og genbrugsbutikker, eller rettere: af at være bogelsker: det sker (og jeg indrømmer dette meget nødtvunget), at jeg kommer hjem med UNYTTIGE bøger, oh ve, oh skræk!

Det skete også i dag. ’Hvad skal du med den, den får du aldrig læst?’ sagde konen til mig. Mnjo mnja mnmåske. Hun har nok ret. Det var bogen ’Fisherman’s Manual. Fish and how to catch them’. Men smudscoveret var så fint, og den var helt tilbage fra 1932, og hvad betyder det så, at jeg aldrig fisker?

Det bedste af det hele var, at inden i bogen, lå der stadig en lille reklamefolder for andre fiskebøger fra forlaget, 8 sider, bundet sammen af en lille blå tråd i ryggen. Her kunne man på en Order Form krydse af, hvilke titler man ønskede at bestille, og det havde en af bogens tidligere ejere gjort, og så var der stemplet ’P.E.Haarslev, Bog- og Papirhandel, Hobro.’ Men tilsyneladende aldrig afsendt.

I kataloget kan man finde titler som ’Greased Line Fishing for Salmon’, ’Rod Fishing in New Zealand’ og ’The Life of the Sea Trout’. Selvom lystfiskeri ikke interesserer mig, forbavses jeg gang på gang over hvilken flid, vi mennesker ligger i at informere hinanden på skrift og tryk.

Og det er vist ikke så ringe endda.

11

Authors gravatar

Søren

@ Kim: Jeg ber om lov i forvejen og vælger naturligvis en solskinsdag. Tak 🙂

Authors gravatar

Kim F. Rasmussen

Det lyder godt. Jeg vil selvfølgelig gerne have besøg af alle bogelskere. Der er ingen faste åbningstider og vi bor langt ude på landet ad en hullet markvej, så vejret skal helst være godt.

Authors gravatar

Søren

Hej Kim og tak 🙂 Anede ikke at dit antikvariat eksisterede. Du skal nok få besøg en dag 🙂

Authors gravatar

Kim F. Rasmussen

Hej Søren
Spændende bogblog du har her.
Kommer du i nærheden af Østervrå igen er du velkommen til at Besøge Skrold Antikvariat. Du kan også gå på gratis bogjagt på vores hjemmeside i anledning af vores 10 års jubilæum: http://www.skrold.dk/content.27.34.0

Authors gravatar

Søren

Tja, drømmen om det perfekte kill har vi nok til fælles 🙂

Authors gravatar

Stanly

Ja det lyder som rene kup! Lystfiskerbøger er der altid rift om – måske fordi bogjagere og lystfiskere deler en del psykiske komponenter i deres totalitet og derfor ofte opfører sig ens!

Authors gravatar

Søren

Tihi, ja, jeg plejer jo ikke at være så meget for at støtte religiøse sammenslutninger, men jeg gør her en undtagelse 🙂

Authors gravatar

Søren

Tihi, ja, jeg plejer jo ikke at være så meget for at støtte religiøse sammenslutninger, men jeg gør her en undtagelse 🙂

Authors gravatar

Peden

"Hm…Østervrå og Nørhalne? Nu tænker I nok, at det ikke lyder nær så eksotisk som biblioteket i Alexandria, men der tager I fejl!"

– Jeg tænker mere: Baptistspejderne. Hmmmm…

Men flot fangst – i ordets bogstaveligste forstand.

Authors gravatar

Søren

Man skal også have lyst til det. Men jeg har opøvet en færdighed i at at sortere bogrygge med øjnene, men er bøgerne stablet i kasser og på gulve, er der kun en vej, og det er at tage dem op en for en.

På den måde har jeg 'bladret' 1000vis af bøger igennem, og en gang imellem, så bliver man belønnet, for så ligger guldbogen klemt inde mellem metervarerne fra Union og Lademann.

Authors gravatar

Spændende bøger du har fundet! Desværre går jeg alt for sjældent i antikvariater og på bogmarkeder. Jeg er dårlig til sådan at finde interessante ting ud af den blå luft. Når jeg tager afsted er det som regel noget helt bestemt jeg er interesseret i – og så kommer jeg også ofte tomhændet hjem.

Men jeg forstår godt hvorfor du faldt over fiskemanualen. Det er en flot bog, ser det ud til. 🙂

Skriv et svar