Psykopat-sheriff

UPDATE: Tjek Michaels anmeldelse ud her.


Psykopat
Lou Ford er undersheriff i en lille by, og så er han psykopat, men det er der ikke rigtig nogen der har opdaget.

Sheriff Maples sender Lou ud for at besøge den formodede prostituerede Joyce, og han giver Lou carte blanche til at beslutte, om Joyce skal drives ud af kommunen eller bare have en advarsel.

Da Lou ser Joyce, ved han, at han snart må slå ihjel igen, og han indleder et forhold til Joyce. Han lægger desuden en plan, der skal gøre et gammelt regnskab op med byens olierigmand, Chester Conway, og samtidig gøre Lou rig. Chester søn og Joyce er uafvidende statister i dette spil.

Noir
Denne noir krimi er fortalt fra Lou Fords point of view i første person ental, og som læser sidder vi med på første parket hos denne psykopatiske morder.

Noir genrens mantra er jo et kynisk og uromantisk syn på en verden, fyldt med mennesker styret af deres begær og uden moralske barrierer, og det gælder mennesker på begge sider af loven.

En undergenre dyrker den perfekte forbrydelse som (naturligvis) ikke er så perfekt, men så sikkert som amen i kirken skal gå galt.

Lou Ford har gennemtænkt sin plan og gennemfører den til punkt og prikke, men en lille uforudset hændelse gør det nødvendigt at dræbe en mere, men så opstår der igen et lille hul i planen, som skal lukkes etc.

Som læser ved man hvor det bærer hen, men det er åndeløst spændende og råt. Virkelig begavet pulp, som jeg elsker det 🙂

Jim Thompson: Min indre morder. Fremads sorte romaner, 1988 (1952). Oversat af Bjarne Nielsen.

12 responses

 1. Så er "Min indre morder" parat på sengebordet, afsendt til København fra Statsbiblioteket i Århus.
  Det lyder til at den skal læses en dag, hvor man trænger til at afreagere…
  Jeg må sige, at du og fruen ser rigtig godt ud på dit nye billede!

 2. Så er "Min indre morder" parat på sengebordet, afsendt til København fra Statsbiblioteket i Århus.
  Det lyder til at den skal læses en dag, hvor man trænger til at afreagere…
  Jeg må sige, at du og fruen ser rigtig godt ud på dit nye billede!

 3. @Titti & Ingrid: Selv tak 🙂

  Mit nye profil foto er fra en bog jeg købte for nylig, kun pga det foto 🙂

  Det forstiler den danske forfatter C. A. Thyregod og hans hustru, og er fra 1898. Thyregod er repræsentant for en danske litterær genre der hed "skolelærelitteraturen". Se mere her:http://da.wikipedia.org/wiki/Skolel%C3%A6rerlitteratur

  En genre som det vist er best at glemme, men sjov ser han ud 🙂

 4. Herregud! Udsendes den slags stadig i 1988. Som dreng købte jeg Den blå Serie, altså ægte pulp. Mens jeg var i ubådene i 1956-57 købte jeg 4 Mickey Spillane romaner antikvarisk efter at have læst "Mike Hammer skyder først", men efter Raymond Chandler voksede jeg fra det. Det er dog stadig den ensomme ulv jeg bedst kan lide, selvom de nu er politifolk, Ian Rankin, Michael Connelly, James Lee Burke. Men god læselyst!

 5. Herregud! Udsendes den slags stadig i 1988. Som dreng købte jeg Den blå Serie, altså ægte pulp. Mens jeg var i ubådene i 1956-57 købte jeg 4 Mickey Spillane romaner antikvarisk efter at have læst "Mike Hammer skyder først", men efter Raymond Chandler voksede jeg fra det. Det er dog stadig den ensomme ulv jeg bedst kan lide, selvom de nu er politifolk, Ian Rankin, Michael Connelly, James Lee Burke. Men god læselyst!

 6. Jag instämmer i vad Titti säger- det låter mycket spännande- och en bok som går i svart… den bara dras jag till… och ..Sören… vilket fint gammalt foto du har lagt upp. När är det taget på ett ungefär?

 7. Jag instämmer i vad Titti säger- det låter mycket spännande- och en bok som går i svart… den bara dras jag till… och ..Sören… vilket fint gammalt foto du har lagt upp. När är det taget på ett ungefär?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *