Arbejdermuseet har udgivet bogen “Et råb fra muren. 100 års politiske plakater” i samarbejde med Arbejderbevægelsens Bibliotek og Arkiv (ABBA). I en række afsnit fortæller de om hvordan den politiske plakatkunst opstod, og hvordan den udvikler sig frem til i dag. Næsten halvdelen af bogen (den sidste) er udelukkende gengivelser af en række plakater fra perioden.

Den politiske plakatkunst er venstreorienteret, det vil sige fra Socialdemokraterne og ud, og rigtig mange er lavet af anonyme kunstnere. Nogle af dem der lagde navn til, huskes nok også i dag, for eksempel Mikael Witte (ham med de danske svin er sunde, de strutter af pencillin), som selv skriver et kapitel i bogen om sin plakater, og Dea Trier Mørch fra Røde Mor kunstnerkollektivet (som der også er et kapitel om).

Bortset fra de mange eksempler, er det bedste kapitel det der hedder “Kampen om plankeværket” af Jakob Mathiassen. Han var aktivist i Ungdomshuset og plakatopsætter sidst i 1990’erne. Sammen med andre danner han Mafia 69 (69 efter Ungdomshusets husnummer), som skal forsøge at tage kampen om plankeværket op med de professionelle plakatopsættere i Plakatlauget. Det gør han ret sjovt. Når jeg synes det er det sjoveste afsnit, er det fordi det var i den periode (og før) at jeg selv boede på Nørrebro, gik til eller filmede alle demonstrationerne og drak øl og hørte musik i Ungdomshuset, så jeg husker mange af plakaterne, for eksempel den fra ungdomsorganisationen Rebel med en ældre dame, der knalder en svensk skinke en på låget med sin paraply. Dengang var jeg aktiv på lokal-tv stationen TV STOP, og så vidt jeg husker brugte vi også plakatmafiaen til sætte plakater op for os, når vi havde et større arrangement eller fest.

Men en altså en rigtig cool bog med masser af venstreorienteret propaganda.

Margit Bech Larsen (red.): Et råb fra muren. 100 års politiske plakater. Arbejdermuseet og Arbejderbevægelsens bibliotek og arkiv, 2012.