Boggaver fra gode venner og familie er noget af det bedste jeg ved, ikke mindst når de er uventede. Og da vi var nogle dage i København i vores sommerferie, regnede det nærmest ned over mig med uventede boggaver. Her kommer nogle af dem.

Lise Lindbæk: Tusen Norske Skip. 

Lise Lindbæk: Tusen Norske Skip

For nogle uger siden skrev min ven Mads til mig på Messenger, om jeg ikke på et tidspunkt havde fablet om en norsk bogby? For han var netop på ferie i Sørlandet. Jo da, helt rigtigt. Jeg sendte ham et link til min artikel om Bokbyen Skagerrak i Tvedestrand. Mads var sød at tilbyde at kigge efter bøger til mig, og jeg bad ham kigge efter titler af den norske journalist Lise Lindbæk.

Jeg glemte alt om det igen, indtil Mads pludselig skrev, at jeg kunne hente to titler på Amager.

Den ene er den du ser her på billedet, en antologi om de norske søfolk under krigen. Det er en førsteudgave fra 1943, der emmer af historiens vingesus, skrevet under 2. Verdenskrig, mens norske søfolk stadig satte livet på spil på verdenshavene, og få uger eller endda dage inden det tidspunkt, hvor en af bogens andre skribenter, Nordahl Grieg, satte livet til på en reportagetur med en bombeflyver over Berlin. Og så er den naturligvis udgivet i New York og ikke i Norge, der var besat af tyskerne. Tak for at tage bogen med hjem, Mads. Den glæder jeg mig til at læse.

Karl Kautsky: Vorläufer des Neueren Sozialismus

Pia og jeg nød en øl på Blågårds Apotek med Jørgen, der pludselig trak dette flotte bind op af tasken. Den er udgivet i Stuttgart i 1895 og er første bind i en serie om socialismens historie. Karl Kautsky var en berømt tysk socialist (eller: han blev født i Prag mens Tjekkiet var Østrig-Ungarske kejserrige), der levede fra 1854 til 1938. Han skrev bogen længe inden Rosa Luxemburg blev sur på ham, fordi han og det tyske socialdemokrati SPD pludselig vendte på en femøre, og støttede Tysklands deltagelse i 1. Verdenskrig. Men Rosa forblev gode venner med Kautskys anden kone, Luise.

Den flotte bog stammer fra Jørgens afdøde fars bibliotek. Den vil jeg glæde mig til at studere nærmere. Tak, Jørgen, for bogen.

Erik Valeur: Stop pressen

Erik Valeur: Stop pressen

Jeg fik også en bog af min søster. En klassiker af en af de engang vrede unge mænd i dansk journalistik, Erik Valeur.

Den beskriver, hvordan pressen fremtræder mere og mere forvirret og forenklet – selv om verden bliver stadig mere kaotisk og kompliceret.

Bogen fører læseren dybt ind på pressens hemmelige territorium. Ind i hovedet på journalisterne, hvor moral og dobbeltmoral i disse år slås om ytringsfriheden.


Den skal blive sjov at genlæse. Forudså Erik Valeur udviklingen i 1993? Tak for bogen, Pia.

Maxim Gorki: Lenin

Maxim Gorki: Lenin

Dette smågulnede blad stammer fra 1931 og er udgivet på venstrefløjsforlaget Mondes Forlag og handler om Lenin. De første 25 sider er skrevet af forfatteren Maxim Gorki, og der slutter af således:

Wladimir Lenin har vækket Rusland. Det vil ikke falde i søvn igen.

Derefter følger en tekst af Leo Trotzki: Det nationale hos Lenin. Teksten er oprindeligt udgivet i 1920, før Trotzki og Lenin blev uvenner. Som der står i introduktionen til teksten: 

Det er en artikel af Trozki fra regeringsbladet “Pravda”, altså fra den tid, da han endnu stod som en af Lenins medarbejdere for sovjetstatens idé.

Tak til Jens for denne lille lækkermås af et hæfte fra den tid, hvor Storm P stadig var indigneret. Men det er en anden historie.

Hvor er jeg egentlig heldig, at mine venner tænker på mig og mit altid sultne bibliotek.