Herning er kendt for sine tøjfabrikker, store koncerter og messehaller, og senest for ikke at være hjemby for en politiskole. Men Herning kan også noget med bøger.

Kronen i juvelen finder du ved at gå en tur ned ad gågaden, dreje til højre ned ad Fonnesbechsgade, ind gennem den smalle port i nummer 7 og de få skridt hen til det lave baghus med de mange ruder.

Her ligger det super hyggeligt indrettede Antikvariat Obscurum, med masser af antikvariske bøger på hylder og reoler, i skuffer og kurve og i stabler. Antikvariatet er usædvanligt ved at være lyst og rummeligt, og på væggene og i vindueskarmene og på gulvet er der stuelamper, tekrus, bakker, lysestager og masser af små øgler, og alt det kan man også købe.

Antikvariatet er ret nyt, fra efteråret 2016, men udvalget er rigtigt fint. Har jeg nævnt den kompetente og venlige betjening? Aflæg Antikvariat Obscurum et besøg, det vil du ikke fortryde.

Genbrugsbutikker
Genbrugsbutikkerne i Herning er en blandet landhandel. Her kommer tre styk. De to kedelige først og den rigtig fede til sidst.


Danmission-genbrug på Gl. Landevej 139 med cirka 90 hyldemeter bøger burde emme af hjælpsomhed og næstekærlighed, men i stedet for er fjendtlighed og had udstillet. Her kommer jeg ikke igen.


Blå Kors Genbrug på Viborgvej 107 er en kæmpestor rummelig butik med cirka 200 hyldemeter bøger. Bøgerne er opdelt i to afdelinger. De særligt gamle og værdifulde antikvariske bøger er placeret til højre for kassen netop som man kommer ind.


Bøgerne er dog ødelagt af påklæbede prismærker – som det alt for ofte ses i genbrugsbutikker. De kommer ikke af uden at afsætte et mærke. Nogle af bøgerne er direkte defekte. Altså værdiløse varer til overpris. Hvoraf kommer mon denne trang til at ødelægge varerne sekundet inden de ofte mere end 100 år gamle bøger skal til at finde sig et nyt hjem?


En større samling mindre værdifulde bøger er placeret i bunden af butikken til venstre for kassen. Her var mest almindeligheder fra bogklubber etc.

KFUM/KFUK genbrug på Viborgvej 63 er en lille perle. Her kan du sagtens gøre et fund. Du skal dog vide, at de godt ved hvad bøgerne er værd, så kig dig for med prisen.

 

De har en pæn stor samling i butikken, nydeligt inddelt og organiseret. Jeg var endda så heldig at blive forevist et baglokale, med endnu en stor samling blandede bøger, især romaner, kogebøger og kristen litteratur, som jeg måtte gennemse. Meget betænksomt. Med baglokale har de cirka 200 hyldemeter bøger.

 

Mange bøger og god service

Øvrige: jeg nåede ikke flere end de ovenfor nævnte, men der findes flere genbrugsbutikker, vist 2-3 stykker, og også endnu et antikvariat.