Nedtælling til mord er Gretelise Holms fjerde Karin Sommer krimi. Karin Sommer er reporter ved Sjællandsposten, men snart venter efterlønnen forude. Hun er på ludertur til Litauen for avisen (dvs. hun skal skrive et ukritisk virksomhedsportræt), da Danmarks integrationsminister bliver skudt.

Mordet begås på ministerens herregård, altså i Sjællandspostens område, og alle kræfter sættes på sagen. På forunderlige vis har Karins tur til Litauen en forbindelse med mordet. Mere skal ikke afsløres her.

Jeg har læst et sted, at det var forlaget der henvendte sig til Gretelise Holm og bad hende skrive en krimi. Det var et godt valg. Karin Sommer krimierne bliver bedre og bedre.

Holm har truffet et par usædvanlige valg. Fx er vor hovedperson på vej ud af arbejdsmarkedet, og så er midtsjælland heller ikke verdens mest dramatiske geografi. Hendes kæreste er 70 år gammel, og syg. At hovedpersonen er kvinde og journalist er på den anden side ikke usædvanligt.

Hele herligheden er en slet skjult lejlighed til regeringsfjendtlige skriblerier. Denne fjerde bog især er fyldt med referencer til Fogh-regeringens mange skandaler (Thor Pedersens bopælssvindel, Tørnæs’ mand, der beskæftigede sort udenlandsk arbejdskraft, Foghs spinddoktors voldsomme telefonregning osv. osv.) og til virkelige hændelser som brandattentatet mod integrationsminister Rikke Hvilshøj. Og så har det naturligvis også en feministisk tvist.

Det er skruet godt sammen, underholdende og velfortalt, og man behøver ikke være rød for at grine med, men det hjælper 🙂

Gretelise Holm: Nedtælling til mord. Lindhardt og Ringhof, 2008 (2007).