Grevinde Danner. Foto licensed under Public Domain via Wikimedia
Foto licensed under Public Domain via Wikimedia

At den gamle proletardigter Harald Herdal skulle skrive en historisk roman om Kong Frederik VII og Grevinde Danner, virker ikke helt oplagt for mig, men det giver måske på en måde mening.

Som bekendt var Frederik VII kongen (1808-63) der “gav” folket demokrati med grundloven i 1849. I 1850 giftede Frederik sig med to skilsmisser (intet problem – han er jo konge) bag sig med den borgerlige (uha!) Louise Rasmussen (1815-74), der var datter af en tjenestepige, ernærede sig som modehandler og statist ved Den Kongelige Ballet, OG havde født et barn uden for ægteskabet (fy!).

Frederik VII var en umoden og opfarende person, med et overforbrug af spiritus, på et tidspunkt i historien, hvor Danmark gik fra enevælde til demokrati og var involveret i en krig mod tyskerne og en mere på vej (som han dog ikke nåede at opleve). Det var ikke heldigt.

Det var derimod heldigt at han giftede sig med Grevinde Danner, som med overblik og snusfornuft kunne rådgive ham i politiske forhold, og som kunne forsøge at holde ham fra flasken.

Sådan så offentligheden ikke på det. I deres øjne var den borgerlige Louise Rasmussen en lykkeridder der uretmæssigt var kommet tæt på kongen og havde fået (for meget) politisk magt. Grevinde Danner kæmpede en ensom kamp mod sin barnlige gemal på den ene side og politikerne og borgerskabet på den anden side.

Sådan er det i hvert fald i Harald Herdals udlægning, hvor den empatiske og socialt bevidste Grevinde forsøger at holde sammen på kongen og dermed riget, gengælder borgerskabets foragt med værdighed og klogskab og nærer en sent gengældt kærlighed til proletariatet.

Hendes klassetilhørsforhold af slægt og i ånden, hendes modstand mod krig og arbejden for demokratiet, kan nok forklare Harald Herdals romanprojekt, ligesom den rige lejlighed til at hænge både borgerskabets dobbeltmoral og titelsyge og ikke mindst den barnlige og gennemgående usympatiske konge godt og grundigt ud nok også var en fin grund.

Edit 25. november 2015: Jeg glemte en sjov detalje, nemlig at Kongen blev

….morganatisk formælet den 7de avgust 1850 med Louise Christiane lehnsgrevinde Danner.

Ikke et udtryk jeg havde hørt før. Har du? Jeg har hørt om at blive gift til venstre hånd derimod. Begge dele betyder et ægteskab, der indgås af fyrstelige personer, men uden at medføre normale statsretlige virkninger, herunder arveret til tronen for eventuelt afkom.

Så lærte vi også det. 🙂

 

Harald Herdal: Grevinde Danner
Harald Herdal: Grevinde Danner

 

Harald Herdal: Grevinde Danner. Hernov, 1981 (1956).