Jeg har været heldig at finde denne gamle udgave af Thomas Manns Huset Buddenbrook. Romanen blev udgivet i 1901, denne udgave har ikke noget årstal, men der står et navn plus årstallet 1931.

Jeg ved egentlig ikke hvorfor jeg synes bogen er så godt et fund. Den er beklædt med et tøj lignende produkt, som er lidt fedtet at røre ved, og åbner man bogen, lugter den halvt af cigar og halvt af fugt. Den er næppe penge værd og jeg kommer aldrig til at læse den i denne udgave, for den er trykt med gotiske bogstaver, der sætter jeg alligevel grænsen 🙂

Jo, jeg ved godt, hvorfor jeg synes det er et guld-fund: Selvom den lugter lidt hengemt, så er det smukt industrihåndværk, synes jeg, med læderryggen med guldbogstaverne og Huset Buddenbrook afbildet på forsiden. 
Og så er bogen trykt i 1931, kort tid før Weimarrepublikens sammenbrud og nazisternes magtovertagelse, kort tid før Thomas Manns broder Heinrichs og sønnen Klaus’ bøger sammen med så mange andres forfatteres bøger, blev brændt på Goebbels propaganda-bål, og kort tid før familien Mann måtte flygte til Schweiz.
Så den har for mig noget af historiens vingesus over sig, et lille glimt af ånd og frihed før ragnarok brød løs. 
Sådan er det nok at være bidt af en gal bogsamler: der er altid en grund til at glæde sig over smukke bøger og det gode bogfund 🙂
Edit, 28. marts:
Inden i bogen på første side, står der skrevet Harald Tamborg (tror jeg), 1931. Det var den dato jeg gik ud fra, da der ikke i bogen er en trykkedato.
Men med god hjælp fra Kim fra Skrolds Antikvariat, viser det sig at bogen er noget ældre, formentlig er den trykt i 1915, ifølge denne side. 
1915 er 11 år efter bogen udkom første gang og i det andet år af et andet ragnarok, den 1. Verdenskrig (1914-18). 
Det gør for mig ikke at bogen har mindre af historiens vingesus over sig, tværtimod.