’Jordens søjler’ er en usædvanlig Ken Follet bog. Hans foregående bøger, som jeg læste med stor fornøjelse i start-80’erne, var thrillere og handlede mere om spioner og stor-politik i det 20. århundrede.

’Jordens søjler’ derimod foregår i England fra 1123-1174. Det er urolige tider, kongemagten udfordres jævnligt fra flere sider, og det giver ustabilitet i landet. Hele omdrejningspunktet er prior Philips brændende ønske om at bygge en spektakulær katedral til Guds ære.

Omkring dette omdrejningspunkt optræder et galleri af personer, hvis liv og historie fletter sig ind og ud af hinandens, og som enten bidrager til eller forsøger at lægge hindringer i vejen for katedralens opførelse, ligesom skiftende magtforhold omkring kongen også spiller ind enten med en hjælpende hånd eller som en kæp i hjulet.

Prior Philips er en datidens Mads Andersen-Skjern. Han kom som bekendt til Korsbæk for at gøre op med forretning baseret på familieprivilegier og gammeldags produktionsmetoder, og ikke uden patos omkring sin egen person.

Prior Philip vil gøre op med korruption inden for kirken, mod vold og unødig udbytning af bønderne. Han er ikke imod at kirken skraber penge til sig, de skal bare ikke bruges på mad og vin til munkene og de gejstlige, men til Guds ære, som f.eks. en smuk katedral, eller til suppekøkken. Hele Philips vej op igennem det kirkelige hierarki har dette som mål.

Flere af prior Philips hjælpere har også moderne produktionsmetoder højt på dagsordenen, f.eks. inden for byggekonstruktion, landbrug og industri. Ligesom en mere ansvarsfuld udbytning af bønderne er et must, så høj produktivitet skabes til gavn for både bøndernes maver og herremændenes skattekister.

Som venstreorienteret ateist er det ikke ligefrem den mest revolutionære dagsorden Philip og hans venner har gang i, men hans modstandere er tilpas usympatiske og griske til at selv jeg håber på at prior Philips katedral til Guds ære bliver bygget! Romanen er i det hele taget spændende og medrivende og jeg slugte den hurtigt.

Jeg synes kun der er en løs ende: hvad sker der med Williams unge kone Elizabeth, efter at hun ved svig har franarret sin mand borgen og titel tilbage til Richard og Aliena?

Ken Follett: Jordens søjler. Cicero, 1998.