Heks
Vi er i Amerika længe før Columbus kom forbi. Den unge indianerkvinde Kwani undgår med nød og næppe at blive dræbt af sin egen stamme, anklaget for at være heks.

Det er hendes egen mand og stammens medicinmand, der står bag anklagerne; hendes mand fordi hun ikke har født ham en søn, så han vil have en ny mage; medicinmanden fordi en række ulykker har ramt stammen, og der skal jo findes en forklaring/syndebuk. Kwani skiller sig ud med sin intelligens.

Blå øjne
Kwanis skiller sig også ud ved at have blå øjne. De skulle stamme fra nordiske vikinger, der har fundet vej til Amerika. Overleveringen vil vide, at der stadig findes stammer, der nedstammer fra disse vikinger med blå øjne og lys hud.

Undsluppet den visse død, tager Kwani ud på en lang færd for at finde disse slægtninge. Rejsen bliver også en søgen efter hendes inderste sjæl og stærke personlighed, og ikke mindst efter en mage.

Kvinden Der Husker
På rejsen møder Kwani andre stammer, og hos en af stammerne bliver hun udpeget til at afløse stammens gamle vise kvinde, som Kvinden Der Husker.

Kwanis styrke og intelligens gør hende i stand til at overvinde de største forhindringer og udfordringer, men hendes succes skaber også misundelse, jalousi og had. Gang på gang bringer det Kwani i livsfare og tvinger hende til at flygte videre.

Som hjælper på rejsen får Kwani den handelsrejsende og fløjtespillende troldmand Kokopelli.


Fortællemåde

Bogen er på 454 sider, og bind et i en serie på tre. De næste to bind hedder Ørnens stemme og Lad trommen tale.

Jeg er ærlig talt blevet lidt træt af tykke spændingsbøger opbygget efter murstensprincippet (flere parallelle handlingsforløb; når et handlingsforløb er mest spændende, skiftes der til næste handlingsforløb osv osv).

Kvinden der husker udmærker sig ved at have et gennemgående forhandlingsforløb med få og små sideforløb og en hovedfigur.

Den er desuden elementært spændende, så jeg slugte den hurtigt.

Forhistorisk tid

Handlingen i romanen udspiller sig i en tid (ca. 12-1300-tallet), hvor der ikke findes skriftlige kilder fra, kun arkæologi og rester af overleveringer i fortællinger og traditioner giver fingerpeg. Bagerst i bogen findes en omfattende bibliografi om emnet.

På den måde ligner projektet vist Jean M. Auels projekt med Hulebjørnens klan-serien om Cro Magnon mennesker.

Kender I andre lignende forhistoriske roman-serier?

Linda Lay Shuler: Kvinden der husker. Samlerens Paperbacks, 1997 (1988). Oversat af Marianne Børch.