Hvad har ørkenlægen at gøre i en kogebog? Jo, jeg bladrede løs i Andreas & Thomas Harders fine opskriftsamling i Cucina Italiana. Udover sin uhøjtidelige og jordnære tilgang til madlavning, har bogen også den kvalitet at den er krydret med personlige oplevelser og litterære referencer til Italien.

Alberto Denti di Pirajno (1886-1968) var uddannet læge og var embedsmand i de italienske kolonier i Afrika fra 1924-43. Han sluttede sin karriere med at overgive Tripoli til den engelske general, Montgomery.

Tekstudsnittet brødrene Harder har medtaget i deres kogebog, starter og slutter med nogle mindeværdige æg, og indimellem mindst lige så mindeværdigt, en forelskelse og nogle sønderknusende betragtninger over Montgomerys karaktér – det er jo taberens ret at tage hævn over sejrherreren litterært. Det skal vi ikke forhindre, men blot nyde.

Kærlighedsaffærer, krig og æg a la ørkenlægen

Det fik jeg stor lyst til. At nyde di Pirajnos humor og skarpe pen. Og minsandten: da jeg få timer senere sorterede i mine bogstabler, dukkede en gammel gulnet udgave af Ørkenlægen op. Hvilket mærkeligt sammentræf?

Nogle gange oplever jeg det som om, bøgerne formår at stille sig til rådighed på det helt rigtige tidspunkt til den rigtige læser.

Kender du det?