Da jeg i en ung alder begyndte at læse voksenromaner, var en af mine favoritter den engelske forfatter Nevil Shute. De fleste af hans romaner blander krig (2. Verdenskrig) og kærlighed, ofte med helt almindelige englænder fra middelklassen, der heltemodigt og undseeligt gennemgår de værste og mest umenneskelige strabadser uden at kny.

Da jeg for nylig faldt over en af hans romaner i en gammel engelsk pockeudgave, måtte jeg lige genlæse romanen Pastorale fra 1944.

Vi er på en luftbase i England, hvor den unge Peter Marshall er kaptajn på en Wellingtonbombeflyver med kodenavn R for Robert. Sammen med sit mandskab flyver Peter jævnligt til Tyskland og Italien for at smide bomber over fjendens byer. I pauserne mellem bombetogterne og øvelsesflyvningerne, fordriver mandskabet tiden med at fiske i åer og søer i nærheden af basen, for ellers er der ikke meget at tage sig til.

Bombeflyverne er ofte ude for store tab af flyvemaskiner og mænd på deres togter; fjendens luftskyts og natjagere rammer nemt de langsomme og tunge bombeflyvere. Peter og hans mandskab tilhører en håndfuld af lufteskadrillens mest erfarne mandskaber, der har klaret at komme igennem omkring et halvt hundrede bombetogter over fjendeland uden tab.

På basen befinder der sig også kvindeligt signalmeldekorps, og på trods af en skarp kønsadskillelse på basen, forelsker Peter sig i den kvindelige W.A.A.F-officer Gervase Robertson. De nyder hinandens selskab, men da Peter frier, bliver han afvist.

Og så går det galt: Peter skælder ud på sit mandskab, der intet kan gøre for at behage deres ellers vellidte kaptajn, og på togterne begynder fejlene at opstå, fejl der bringer deres liv i fare. Hvad og hvem skal bringe balancen tilbage hos mandskabet hos R for Robert og redde dem sikkert hjem fra de dødsens farlige bombetogter?

I øvrigt: omkring titlen, så betyder pastorale ”en komposition med præg af landlig scene eller naturidyl.”

Hvis man mere interesseret i Nevil Shute, findes der masser af biografiske og bibliografiske oplysninger på hjemmesiden www.nevilshute.org. 


Nevil Shute udgav bogen i 1944, min udgave er trykt i New York i 1946, og selvom 2. Verdenskrig er overstået, kan man se at der stadig er mange mænd i trøjen. På bagsiden er der et særligt tilbud, hvor man kan sende bogen ”to a boy in the armed forces anywhere in the U.S.”

Nevil Shute: Pastoral. 1946 (1944). Pocket Books, Inc, New York, NY.