Forleden fandt jeg en gammel glemt ven, Politikens Ny-rock leksikon, Rock Nu fra 1983. Det var det første musikleksikon jeg lånte på biblioteket og begravede mig i.

Det var ikke Politikens første rockleksikon, de havde tidligere udgivet to leksika, det ene var Rock fra 1974, der handlede om rock’ens navne fra 1960-1974, det andet blev udgivet 1978 og var en opdatering af det forgående værk.

Rock Nu handler om den nye rock i perioden 1975-83, der gik under navne som punk, new wawe, new romantics mm. Navne som Devo, Lou Reed, Spandau Ballet, Ramones, Tangerine Dream, Motöerhead, The Jam, Soft Cell, Dead Kennedys, Laurie Anderson etc etc. På den danske scene Sort Sol (Sods), C.V. Jørgensen, Before (med den allestedsnærværende Martin Hall), Kliche, Scatterbrain etc etc.

Jeg har helt glemt hvor meget humor der ind i mellem blev lagt i de få linjer der var plads til i hvert opslag. F.eks. hedder det om det danske punkband No Nox dannet i 1977, at i 1980 “…havde gruppen vedkendt sig en vis interesse for noder…” I et andet opslag (jeg har glemt hvilket og kan ikke genfinde det), at den og den gik ud af gruppen, da han skulle giftes. Så var det åbenbart slut med rock’en 🙂

Jeg tror jeg har mange timer til gode i selskab med Rock Nu, dejligt 🙂

Jan Sneum m.fl: Rock Nu. Politikens Ny-rock leksikon. Politikens Forlag, 1983.