Chinua Achebe
Den 21. marts døde en af de helt store forfattere, Chinua Achebe (1930-2013). Han var født i Nigeria og er måske især kendt for bogen Things Fall Apart (Alt falder fra hinanden). Læs miniportrættet af forfatteren, der rev Mandelas fængselsmure ned.
Pulitzerprien
Årets Pulitzerpris i litteratur er lige blevet uddelt, den 16. april, og den gik til Adam Johnson for romanen “Orphan Master’s Son. Den foregår i Nordkoreas og er blandt andet baseret på styrets virkelige og sære projekt med at kidnappe japanske statsborgere i udlandet og bringe dem til Nordkorea.
Bogen er oversat til dansk og hedder “De stjålne liv.” Du kan læse en anmeldelse her hos Bogbrokken.
Den lille Nobel-pris
En anden pris blev uddelt i Stockholm den 15. marts. Det var Svenska Akademiens nordiske pris (som også kaldes den “lille Nobel-pris”), der denne gang gik til den finske forfatter Sofi Oksanen.
Oksanen benyttede lejligheden til at takke Märta Tikkanen, Fredrika Runeberg og Marja-Liisa Vartio, for uden deres forfatterskaber ville Oksanen aldrig være blevet forfatter. Vist en slet skjult kritik af Svenska Akademiet, for langt de fleste forgående prismodtagere er mænd. Læs om hele den sag her.
Johannes Riis og at ære den gode litteratur
“De sidste uger har alle os i bogbranchen kunne varme vores litterære hjerter ved at læse en sød, lille anekdote om, hvordan ægte, god litteratur opstår på forlagslagsredaktørernes fornemme kontorer.
Det er selvfølgelig anekdoten om samarbejdet mellem Gyldendals fantastiske redaktør, Johannes Riis, og den dygtige, men desværre afdøde forfatter Jakob Ejersbo. Anekdoten fortæller om, hvordan Johannes Riis evnede at se kvaliteten i et ellers knap så heldigt manuskript, som Ejersbo havde skrevet.”
Steen Langstrup går kritisk til anekdoten og vinkler den som et forsøg på at cementere FORLAGET og REDAKTØREN som den nødvendige fødselshjælper til al god litteratur. Langstrup har sandsynligvis som selvudgiver, der tidligere er udgivet hos Gyldendal, sine kartofler at hyppe, men det er relevante spørgsmål og interessante betragtninger, han kommer med.
Granta
Det London-baserede litterære magasin, Granta, har hvert tiende år siden 1993, udnævnt de bedste 20 britiske romanforfattere. I år er der for første gang flere kvinder end mænd på listen, og mange er børn af indvandrere. Fotografen Nadav Kander har fotograferet hele banden på smukkeste vis. Og her kan du få en lille let forklaring på sammenhængen mellem symboliken i fotoet og forfatteren.
Moon Man og andre superhelte
Vi slutter i den lidt lettere ende. Er du til superhelte, er denne wiki et must see. Hvad mener du for eksempel om Moon Man?
“Stephen was a police detective and son of the police chief of Great City. He donned a globular helmet made of one way Argus glass to fight crime at night and steal the ill gotten gains of the corrupt. As the moon man, he also wore a black cloak and gloves. He stole money from criminals and distributed it to the needy. He also carried an automatic and was willing to kill criminals. He battled the Red Six, and picked them off one by one.”
Det er sådan et site, når man først får begyndt, så hænger man der i laaaaang tid, for det er sgu for crazy 🙂
Tusind tak til Infonauten for det link.