I en ny bog fortælles historien om hvordan pladecovers blev et grafisk designobjekt, om udviklingen i stil inden for forskellige genrer, og om de udøvende kunstnere bag.
Bogen giver også et godt bud på, hvorfor lp’en tilsyneladende bare ikke kan lægges i graven, selvom den er blevet voldsomt udkonkurreret ikke bare en, men to gange af først cd’en og siden af iTunes og Spotify etc.
For modsat hvad man skulle tro, så presses der stadig lp’er og der designes stadig pladecovers. Det skyldes en øget interesse for dj- og klubkulturen og fordi der findes pladesamlere.
Vinylentusiasterne kan opdeles i et yngre segment, som kan lide lp’ens retrokarakter selvom de er opvokset i cd’ens æra, og så dem af os, der er opvokset med lp’en og ikke nænner at smide pladesamlingen og pladespilleren ud.
Bogen er udgivet i anledning af en udstilling om pladecovers på Designmuseet, og er en meget solid faglig gennemgang. Det er lidt nørdet, men ikke mere end alle kan være med, og heldigvis er der mange eksempler med, som vises og tolkes. De fleste af eksemplerne kender man, jeg gør i hvert fald, men sjældent historien bag.
Det er en super flot bog og en stor bog. Meget passende når det nu et et visuelt medie, der skrives og fortælles om, og typisk for Forlaget Vandkunsten, der har udgivet bogen.
Et par mindre indvendinger: der er gentagelser i bogen, der kunne være redigeret bort. For eksempel får vi historien om, hvordan musik-kanalen MTV var med til at (næsten) at slå pladecoveret ihjel, fordi musikselskaberne flyttede pengene fra pladecoverdesign til musikvideoproduktion, et par gange.
Og i perioder bogen igennem virker det som om, at de covers der skrives om, konsekvent er anbragt på siden efter omtalen. Det er rarest at kunne se foto samtidig med teksten, synes jeg.
Forsiden er jeg heller ikke ret vild med. Man har forsøgt at skabe en pladecover-forside til bogen, ved at samle en række elementer fra klassiske pladecovers. Det er ikke svært at afkode, slet ikke efter man lige har læst bogen, men det bliver mig en anelse disharmonisk.
Men det er minimale indvendinger. En super flot bog og rigtig interessant gennemgang, hvis man interesserer sig for mediet.
I øvrigt: tak for gaven, søs 🙂
Lars Dybdahl og Laura Liv Weikop (red.): Pladecovers. Vinylens revival. Forlaget Vandkunsten, 2013.