Et parteret og tatoveret lig dukker op på en strand nær Göteborg. Irene Huss sættes på sagen. Et nyt parteret lig er måske fundet i København, og Irene tager straks af sted. Irene har dog ikke meget fidus til de danske kriminalbetjente (hvorfor, forklares dårligt nok), og teamer i stedet op med ejeren af en gayshop på Vesterbro, den tidligere sumobryder Tom Tanaka. Hvorfor Irene tillidsfuldt hopper ud i dette noget usandsynlige makkerpar, kan man som læser også kigge forgæves efter.
Irene Huss opklarer naturligvis det hele som hun skal, men der er for meget der stritter i denne bog, for mange usandsynliggjorte forløb og dumme detaljer, til at jeg kan abstrahere fra det.
Tursten skynder sig, inden bogen går i gang, at tage forbehold for at gader og stræder i Göteborg og København nævnt i bogen ikke nødvendigvis er som i virkeligheden, men kan være fri fantasi. Men hvorfor hun ændrer Politigården i Købehavns byggeår til 1960’erne og 1970’er, fatter jeg ikke. Politigården er en af Københavns mest karakteristiske bygninger, en præfascistisk sag bygget i 1920’erne. Arkitekturen svarer i den grad til det der foregår indenfor murerne, en sjældent set symbiose mellem bygning og brug. Det er en dramaturgisk gave, som det efter min mening ikke giver nogen som helst mening at ændre på.
Den danske retsmediciner hedder Blokk med to k’er. Helt usandsynligt. Ingen i Danmark hedder Blokk, de hedder Blok.
Ud over Irene Huss’ chef, Kommissær Sven Andersson, nævnes fem af Irenes kolleger i politiet. De har alle 6 samme titel, kriminalinspektør. Sært.
Hvorfor er det altid en hund eller en jogger der finder liget?
Det er en bestialsk morder, vor heltinde Irene Huss er oppe imod, men sjovt nok er den Irene er mest angst for, Professor og retsmediciner i Göteborg Yvonne Stridner (se side 16-17 og 43).
Helene Tursten: Tatoveret torso. Aschehoug, 2002 (2000). Oversat af Lena Krogh Bertram.
Søren
@Vixxtoria: Ja, jeg under en forfatter at komme lidt ud i verden, men hvis jeg skal finansere det, skal hun altså gøre sig umage.
Jeg skal prøve Åsa Nilsonne & Åke Edwardsson. Tak for anbefalingerne 🙂
Vixxtoria
Särskilt Åsa Nilsonnes Ett liv att dö för. Den ska du prova, för det var en riktigt bra bok. Eftersom vi diskuterar exotism här, kan jag nämna att den utspelar sig bland annat i Etiopien, ett land där Nilsonne har bott i många år. Där tror jag inte det är fel på detaljerna.
Men jag klickade ju inte här för att kommentera just det där, utan Turstens Torso. Det här är (tyvärr) hennes bästa bok, och jag har nog vid det här laget bestämt mig för att sluta läsa henne. Det är inget större fel på Irene Huss-böcker (jämförelsevis), men särskilt spännande är inte historierna längre, och då håller inte språket heller för mig… tyvärr, för jag är en stor, stor Göteborgsälskare. (Men gillar man Göteborg kan man njuta av Åke Edwardsson. Flera av hans böcker i serien om Winter är riktigt, riktigt bra. Mot slutet blir det dock sämre…)
Sen tror jag att Tursten (liksom en del andra författare, ingen nämnd och ingen glömd) helt enkelt vill åka på researchtrippar till Köpenhamn och London osv. Och det får man väl förstå. Om jag var författare skulle alla mina böcker handla om toscanska viner, till exempel. Eller kanske kanske kanske engelska hedar. Om sommaren.
Søren
@Snowflake: tak for tips, dem skal jeg prøve istedet for 🙂
Dorte H
Jeg læser masser af svenske krimier, og jeg har læst Åsa Larssons tre første 😀
Jeg synes, de to første er rigtig fine; slutningen på den tredje var lidt for dramatisk til at være helt troværdig.
snowflake
Søren – och Dorte H –
om ni läser svenska krimis så får ni inte missa den bästa som skriver just nu: Åsa Larsson. Hennes första heter Solstorm och den utspelar sig i trakterna kring Kiruna i norra Sverige.
Åsa Nilssone är också bra, och Karin Alvtegen.
Dorte H
Nej, vel er det ej 😀
Hvis man ikke gider researche noget så simpelt som hvornår en bygning er bygget, skulle man måske holde sig til fiktive miljøer.
Søren
Jeg bliver så irriteret når der sjuskes med detaljer og handling. Så er jeg lidt ligeglad med om det er en russisk nobelprisvinder eller en lægeroman. Det skal hænge overbevisende sammen!
Er det så meget forlangt?
🙂
Dorte H
Jeg kan ikke lige huske Irene Huss´ besøg i København, men det er sjovt, for da jeg anmeldte "Manden med det lille ansigt" i maj, var mine læsere og jeg enige om, at Turstens indslag fra ´eksotiske steder´ som London, København og Tenerife ikke virkede særligt overbevisende. Research er tilsyneladende ikke hendes stærke side.
Bortset fra det synes jeg egentlig godt om serien, men det er ikke bøger, jeg kan huske i længere tid.