Kan du lide bøger? Gamle bøger? Og antikvariater stablende fyldt med bøger på gulve, i gange, vindueskarme og reoler, og med hyggelige læsekroge og kaffe på kanden?

Hvis svaret er ja, så er Bokbyen ved Skagerrak, Tvedestrand i Norge, noget for dig. Du får oven i købet idyllisk norsk fjord og by af hvide træhuse bygget på skråning, med.

Her kommer en praktiske guide til Tvedestrand.

Foto: Pia Daugaard

Transport
Vi bor i Nordjylland, så det nemmeste for os var at tage færgen fra Hirtshals til Langesund. Vi betalte små 1500 DKK for to personer og en bil tur/retur. Overfarten tager 4 ½ time hver vej.

Derefter kører man ad hovedvej E18 fra Langesund til Tvedestrand. Der er cirka 80 kilometer og det tager omkring 1 ½ time før man er fremme. Undervejs skal man betale vejafgift, så husk enten at betale manuelt (gøres på vejen tilbage) eller køb en automatisk betalingsløsning hjemmefra.

Overnatning
Der findes et boghotel, det ligger bare ikke i Tvedstrand, men i Gjeving, 18 kilometer borte. Det syntes vi ikke var optimalt. Vi ville gerne bo i selve byen.

Det kan man på byens hotel, Tvedestrand Fjordhotel, der ligger helt ned til lystbådehavnen tæt på restauranter og aftenlivet. Vi fandt dog priserne lidt pebret, men tjek eventuelt selv om priserne passer din pengepung.

Vi valgte at leje os ind hos Maja og Egil i deres baghus, ‘Villa Dilla’, via Airbnb. Der var masser af plads, egen indgang, lille køkken, tv, wifi, og hjemmebrygget velkomstøl i køleskabet.

Lejligheden var uden udsigt, men vi havde fri adgang til at benytte en af deres terrasser (ja, de havde flere), hvor der var en fabelagtig udsigt over den gamle bydel, havnen og fjorden.

 

View this post on Instagram

☕️ med udsigt.

A post shared by Linse Daugaard (@linse1) on

Det var kringlet at finde ind til adressen med bilen, på grund af de små, ensrettede gader, som gps’en ikke kender, men det var vi på forhånd godt informeret om af Maja og Egil.

Vi betalte 586 DKK per overnatning (hverdage, juli), 293 DKK for slutrengøring, og 429 DKK i servicegebyr til Airbnb.

Downtown
Tvedestrand centrum går fra lystbådehavnen langs gågaden (delvist) op til et lille torv og en sø, der bruges som badestrand. Højdeforskellen er betragtelig, så er du advaret!

Der er masser af indkøbsmuligheder, supermarkeder, apotek, bager, tøj, sko, blomster og så videre. Der er også en bank (oppe) og en turistinformation (nede).

Mad
Jeg var på forhånd ret nysgerrig på norsk mad, for det kender jeg stort set intet til, og selv om vi havde eget køkken i lejligheden, var vi dovne, og spiste ude hver dag.

For at gøre en lang historie kort: det er IKKE på grund af maden, du skal besøge Tvedestrand.

Vertshuset er en restaurant nede ved fjorden, hvor man spiser på en flåde i haven. Nok det bedste spisested vi prøvede, men med alvorlige indvendinger. Moules frites var gode, isdesserter rigtig fine, mens pizzaen mindede om de frysepizzaer, vi fortærede i 80’erne. Underlig og himmelvid forskel i kvaliteten fra samme menukort. Servicen var fin.

Tvedestrand Fjordhotel har også en forskudt restaurant på en flåde i havnen, Pir 4. Men igen en virkelig mærkelig uensartet oplevelse. Pizzaen var elendig, løgpølse med kartoffelsalat var godkendt. God service også her. Man kunne hænge ud i hjørnesofaen og drikke kaffe adlibitum og nyde udsigten.

Foto: Pia Daugaard

På havnen lå der også et pizzaria (hed det Mama Mia?) med udeservering. Endnu en gang elendige pizzaer uden smag af noget som helst, pastaen var en grå grød.

Kafe Pærehaven på Hovedgata (oppe) har både inde- og udeservering. Rigtig fin og lækker frokost: en varm karbonade med bløde løg på en skive franskbrød og kold kartoffelsalat. Det lyder måske ikke af noget særligt, men det var rigtig godt.

Kebabmanden lidt længere henne ad Hovedgata, Happy Time, var der utrolig lidt happy time over. Jeg vil gå så vidt, som til at advare mod at spise der.

Bageren Broms Efterf. nede ved havnen, er også rigtig god.

Seværdigheder
Vi besøgte Næs Jernværksmuseum, vi så det dog kun udefra, men det så meget smukt ud med de gamleindustribygninger i træ og vandet brusende ved dæmningen.

Desuden besøgte vi den nærmeste storby, Arendal. Der var sort af mennesker omkring restauranterne i havnen. Byen virkede som en god frokost- og indkøbsby, og så var de måske også det.

Og så er der naturligvis masser af antikvariater, men det vender jeg tilbage til i et særligt blogindlæg.