De røde enge

En stor københavnsk sabotageaktion under ledelse af Michael Lens mod Mayzfabrikkerne, der leverer flyvemaskinedele til tyskerne, er ved at gå i vasken. Tyskerne aner at der er ugler i mosen, og sabotørerne må tage flugten. Michael Lens bliver tilbage og udløser sprængningen, og bliver taget af tyskerne.

Nu sidder Michael Lens i cellen, såret efter eksplosionen, men den tyske læge vil ikke hjælpe ham. Han venter på torturen og derefter henrettelsen. Michael lader tankerne gå tilbage til mødet med kæresten Ruth og arbejdet i sabotagegruppen.

Imellem Michael og den tyske fangevogter Steinz opstår der en vis sympati. Steinz’ familie er omkommet under allierede bombardement iMünchen. Leden ved krigen har de tilfælles.

Denne klassiske roman fra befrielsesåret 1945, er nøgtern og uromantisk. En rigtig fin lille roman.

Jeg har bogen i tre forskellige udgaver. Omslaget på den første er lavet af Steff Hartvig (1961), den næste er lavet af Ib Spang Olsen (1965), den sidste er lavet af Niels Erik i Skovballe (1977) (fedt kunstnernavn, i øvrigt).

Jeg foretrækker Ib Spang Olesens version. Hvad siger I?

Ole Juul: De røde enge. Aschehoug Dansk Forlag, 1961 (1945)

P.S. Tak til Jens Drejer og Raapil for at svare på foto-spørgsmål 🙂

5

Authors gravatar

Dorte H

Jeg foretrækker helt sikkert også Spang Olsens forside, og du har ret, Niels Erik i Skovballe er et skønt navn.

Jeg går da for øvrigt også under flere navne. Når jeg underviser i engelsk, hedder jeg mest DJ (deraf navnet på min blog), og hvis du kaldte mig Dohuja, ville jeg såmænd også reagere. Det er første del af min mail (fra mine tre navne, selvfølgelig), og jeg plejer at sige, det er mit japanske kælenavn. Det sjove er, at jeg en gang fik tildelt et log-in til en side, "Fuhara", og det har jeg aldrig ændret, for hvad kunne være nemmere at huske end Dohuja Fuhara?

Authors gravatar

Linse

tihi, det ville jeg nok ha svært ved at huske 🙂

Det giver faktisk nogle sjove og brugbare navne, når mail skabes ud fra de to første bogstaver i for-og efternavn. På mit arbejde bruger vi desværre kun første bogstav i for- og efternavn + et 2-cifret tal. Det giver ikke rigtig noget brugbart 🙁

Authors gravatar

jensdrejer

Selv tak! Jeg er bange for at min hjælp ikke var særlig god, men jeg håber du finder ud af det alligevel!

Authors gravatar

Linse

Det er stadig værdsat. Begrænsningerne i blogspot-systemet er jo ikke din skyld, mildest talt 🙂

Authors gravatar

Linse

Det er stadig værdsat. Begrænsningerne i blogspot-systemet er jo ikke din skyld, mildest talt 🙂

Skriv et svar