Læge myrder præst – så er det sagt.

Disclosure: Jeg har fået bogen af Gyldendal mod at jeg også smider min anmeldelse på deres site, men der behøver du kun gå hen hvis du vil shoppe bogen. Hos dem.


Doktor Glas
Hjalmar Söderbergs roman fra 1905, handler om lægen og ungkarlen Doktor Glas, der lettere små deprim drysser rundt i Stockholm, tager et glas eller to i ny og næ med sine venner og desuden passer sin praksis.

Doktor Glas drømmer på skrømt om at bryde den daglige trommerum med en storslået handling:

”Embede, anseelse, fremtid. Som om jeg ikke hver dag og hver time var rede til at stuve disse effekter om bord på det første skib, der kom i havn, lastet med en handling. En virkelig handling.” (Side 11).

Men når chancen byder sig, viger han fejt tilbage. Det sker f.eks. flere gange, at kvinder henvender sig for at få hjælp til abort, men på den tid sagde loven nej, og Doktor Glas har ikke modet til at hjælpe dem.

En af hans venner mener, at ”der findes mennesker, som mangler ethvert talent for lykke og som har en klar og pinagtig og nådesløs forståelse af det. Den slags mennesker stræber ikke efter lykke, men derimod efter at få sat en smule skik og facon på deres ulykke” (side 74), og at Doktor Glas tilhører denne gruppe mennesker.

Præstefruen

Men da den unge Fru Gregorius møder op i hans praksis for at få hjælp, bløder han alligevel småforelsket op. Fru Gregorius’ mand, en ældre præst, kræver jævnligt sin ægteskabelige ret, i ren respekt for Vorherres ønske, naturligvis. Fru Gregorius er ikke begejstret, hun føler sig voldtaget, og er desuden forelsket til anden side.

Først bilder Doktor Glas Pastoren ind, at Fru Gregorius lider af en sygdom, der kræver seksuel afholdenhed, men da Pastoren hurtigere end man kan sige ”Getsemane have” føler trang til at genoptage Vorherres påbud, sender Glas ham på rekreation for en påstået lidelse, væk fra Stockholm.

Men problemet (Pastoren) går jo ikke væk. Noget må gøres. En lille dødbringende pille i Pastorens glas vichyvand måske?

Feminist?
Denne lille roman er kort, 144 sider, og formet som Doktor Glas’ egne datomærkede optegnelser over en godt tre måneders periode. Det er en roman med et mord uden detektiv/politimand og uden opklaringsproces. Hvor befriende.

Doktor Glas er en sammensat person; fej, men dog handlekraftig når situationen indbyder til det; ingen succes hos kvinderne, men ubevidst feminist. Litteraturhistoriens måske vegeste morder.

Det er virkelig en fremragende roman, der fremstår dugfrisk, selvom den er præget af sin tid. Måske fordi Glas har moderne kønspolitiske holdninger?

Gyldendal
Forlaget vil jo også gerne have respons, så det skal de da have:

Hvor må det være skønt at have været med så længe, at man kan dykke ned i bagkataloget og finde skatte som Doktor Glas. Tak for det 🙂

”Nyoversættelsen” er fra 1964, lader man læseren vide. Det er der ikke meget nyt over, men oversættelsen fejler nu intet. At man har valgt stort set samme bagsidetekst som i 1968 (og som i 1964 udgaven?), som jeg er i besiddelse af (se forsiden her til højre), er noget sløvt. Citatet fra gamle Tom Kristensens er vrøvlet.

Og så bryder jeg mig meget lidt om det plastikagtige omslag. Det er sikkert udmærket, hvis man føler trang til at rengøre bogen med en opvreden karklud, men det har jeg for det første ikke, og for det andet ser det røv billigt ud.

Hjalmar Söderberg: Doktor Glas. Gyldendal, 2010. Oversættelse ved Jørgen Årup Hansen.

12

Authors gravatar

Søren

@Louise: Tak 🙂

Gyldendal har ikke opsøgt mig, jeg opdagede muligheden for at få et anmeldereksemplar via deres twitter profil @gyldendal. Se mere her: http://www.gyldendal.dk/artikler/bliv-anmelder

Jeg meldte mig i fordi jeg synes Doktor Glas passede til min bogsmag. Ved ikke om jeg gør det igen, fordi anmeldelsen på deres side bliver smadret rent teknisk, og det er jeg ikke sikker på jeg vil ligge navn til.

I øvrigt: søg på #fredagsbog på twitter. Hver fredag melder twittere ind hvad de læser. Der er jævnligt boggaver fra Gyldendal.

Authors gravatar

Søren

@Louise: Tak 🙂

Gyldendal har ikke opsøgt mig, jeg opdagede muligheden for at få et anmeldereksemplar via deres twitter profil @gyldendal. Se mere her: http://www.gyldendal.dk/artikler/bliv-anmelder

Jeg meldte mig i fordi jeg synes Doktor Glas passede til min bogsmag. Ved ikke om jeg gør det igen, fordi anmeldelsen på deres side bliver smadret rent teknisk, og det er jeg ikke sikker på jeg vil ligge navn til.

I øvrigt: søg på #fredagsbog på twitter. Hver fredag melder twittere ind hvad de læser. Der er jævnligt boggaver fra Gyldendal.

Authors gravatar

Søren

@Erik: bogen er på 144 sider, så det er en kort roman.

Jeg håber din 250 siders grænse kan brydes en gang i mellem, for denne roman er værd at læse 🙂

Tak for rosen 🙂

Authors gravatar

Søren

@Erik: bogen er på 144 sider, så det er en kort roman.

Jeg håber din 250 siders grænse kan brydes en gang i mellem, for denne roman er værd at læse 🙂

Tak for rosen 🙂

Authors gravatar

Louise

Super omtale af en bog, jeg dog ikke ved, om jeg vil læse.

Og så glæder det mig, at den danske bog(udgiver)verden ENDELIG er begyndt at få øjnene op for, at der findes bogbloggere i DK.

Jeg er ikke nogen rig dame, men kan dog i vid udstrækning godt købe mine egne bøger. Men det er nu alligevel lidt rart når forlag kontakter én, og vil høre ens mening om en bog. Super.

Synes mad- og modebloggere er blevet forkælede i mange år!!!

Authors gravatar

Louise

Super omtale af en bog, jeg dog ikke ved, om jeg vil læse.

Og så glæder det mig, at den danske bog(udgiver)verden ENDELIG er begyndt at få øjnene op for, at der findes bogbloggere i DK.

Jeg er ikke nogen rig dame, men kan dog i vid udstrækning godt købe mine egne bøger. Men det er nu alligevel lidt rart når forlag kontakter én, og vil høre ens mening om en bog. Super.

Synes mad- og modebloggere er blevet forkælede i mange år!!!

Authors gravatar

Godt at læse en endnu en af dine mange rammende anm. formuleret med klarhed og godt lune.

Hvad mener du i grunden med, at Gyldendal jo gerne vil have respons? Er det noget med blog-anmelderi?

Kan du ikke lige generelt sagt plotte sideantallet ind med de øvrige grundlæggende bogdata. Det giver én en vis ide om, hvad det er for en verden man står overfor. Er det en 140 siders bog (som du nævner i brødteksten) eller en bog på 620 sider. Egtl. har jeg en fiks ide om om, at jeg kun læser romaner over 250 sider. Ellers kommer man ikke rigtig i gang. Det er dog kun et blødt princip.

Authors gravatar

Godt at læse en endnu en af dine mange rammende anm. formuleret med klarhed og godt lune.

Hvad mener du i grunden med, at Gyldendal jo gerne vil have respons? Er det noget med blog-anmelderi?

Kan du ikke lige generelt sagt plotte sideantallet ind med de øvrige grundlæggende bogdata. Det giver én en vis ide om, hvad det er for en verden man står overfor. Er det en 140 siders bog (som du nævner i brødteksten) eller en bog på 620 sider. Egtl. har jeg en fiks ide om om, at jeg kun læser romaner over 250 sider. Ellers kommer man ikke rigtig i gang. Det er dog kun et blødt princip.

Authors gravatar

Søren

Hvor er du sej, og så i staterne! Du skal nok udkomme på papir osse, er jeg helt sikker på 🙂

Jeg har haft en nogenlunde flitig blogge-periode, selv om tiden er lidt knap af forskellige årsager, men helt slippe det, er jo en umulighed 🙂

Håber du får læst gode ting i sygesengen og at du snart bliver rask 🙂

Authors gravatar

Søren

Hvor er du sej, og så i staterne! Du skal nok udkomme på papir osse, er jeg helt sikker på 🙂

Jeg har haft en nogenlunde flitig blogge-periode, selv om tiden er lidt knap af forskellige årsager, men helt slippe det, er jo en umulighed 🙂

Håber du får læst gode ting i sygesengen og at du snart bliver rask 🙂

Authors gravatar

Dorte H

Doktor Glas, nu i plastic-indpakning. Han lyder jo dejligt symbolsk, ligesom en vis Seymour Glass (J.D. Salingers fremragende novelle "A Perfect Day for Bananafish").

Jeg har slet ikke opdaget, at du har blogget så flittigt, mens jeg har været nedlagt af influenza. Jeg nyder at være tilbage på nogenlunde normal hjernekapacitat, og jeg kan da lige fortælle, at jeg vist nok er på vej ind i én, måske endda to, amerikanske flash fiction-antologier. E-bøger, men de tæller vel også i disse tider.

Det er sikkert ikke så officielt endnu, men de læser næppe Sørens bogblog.

Authors gravatar

Dorte H

Doktor Glas, nu i plastic-indpakning. Han lyder jo dejligt symbolsk, ligesom en vis Seymour Glass (J.D. Salingers fremragende novelle "A Perfect Day for Bananafish").

Jeg har slet ikke opdaget, at du har blogget så flittigt, mens jeg har været nedlagt af influenza. Jeg nyder at være tilbage på nogenlunde normal hjernekapacitat, og jeg kan da lige fortælle, at jeg vist nok er på vej ind i én, måske endda to, amerikanske flash fiction-antologier. E-bøger, men de tæller vel også i disse tider.

Det er sikkert ikke så officielt endnu, men de læser næppe Sørens bogblog.

Skriv et svar