I sommers var jeg flittigere til at læse end til at huske at blogge, så lige siden har jeg været bagud med mine anmeldelser. Men nu er jeg omsider helt med. Dejligt at det er på plads (lige indtil jeg kommer bagud igen!). Så kan jeg passende vende tilbage til september 2008, hvor jeg aldrig fik fortalt om biografien ”Lion Feuchtwanger. Ein deutsches Schriftstellerleben” af Wilhelm von Sternburg.

Lion Feuchtwanger (1884-1958) vokser op i Bayern i en jødisk familie. Han udgiver og skriver kulturtidsskrifter og gifter sig med den allerede gravide jødiske købmandsdatter Marta. Lion er (heldigt nok) for syg til at deltage i 1.verdenskrig. Han møder sin livsven Bertolt Brecht og skriver skuespil. Det får han succes med, men alligevel skifter han til den historiske roman, og det giver ham kun endnu større succes. I 1925 udkommer hans bedst kendte roman ”Jøden Süss” og han og Marta flytter til Berlin.

Lion skriver roman efter roman, og de handler om antisemitisme og racisme og den forestående nazistiske magtovertagelse, så da Hitler kommer til magten må han flygte væk fra Tyskland. Fra 1933 bor Lion og Marta i Frankrig, men da tyskerne invaderer i 1940, bliver Lion interneret af franskmændene. Med hjælp fra det amerikanske konsulat i Marseille flygter han via Spanien og Portugal til USA. Resten af sine dage bor han i Californien, hvor også mange andre tysk-østrigske kunstnere tog ophold.

Ikke alle tyske eksilforfattere klarer sig godt i USA, men det gør Feuchtwanger. Hans bøger sælger fint til det amerikanske publikum. Til gengæld forhindrer hans socialistiske overbevisning ham i at få amerikansk statsborgerskab, det forhindrer FBI. Derfor tør Feuchtwanger ikke at rejse ud af USA, af frygt for ikke at blive lukket ind igen. Han dør af kræft i 1958.

Von Sternburgs biografi er rigtig god. Den fortæller levende om Feuchtwangers liv, også de mindre flatterende sider, og den gennemgår også hans litterære værker. Den kan anbefales varmt 🙂

Wilhelm von Sternburg: Lion Feuchtwanger. Ein deutsches Schriftstellerleben. Aufbau Taschenbuch Verlag, 1999 (1994).