Nordjyske motiver

Jeg kendte på forhånd intet til Anne Marie Løn, men jeg blev fanget af denne bog, fordi den foregår i Nordjylland, i et par af de 9 indlæg er vi oven i købet i min baghave, Sandmosen ved Tranum og Gjøl.

De 9 motiver er en blandet landhandel. Flere af dem er født af søndagsture ud i landet eller på anden små selvoplevelser forbundet til naturen, flora og fauna.

Jeg må tilstå, at jeg har det virkeligt svært med en bog der vil så lidt, og jeg måtte visse steder tvinge mig igennem bogen.

Der er rigtig fine iagttagelser i motivet om det at have en nabo. Løns nabo er landmand og eneboer, så hver gang hun kører forbi har de et lille spil kørende; hun forsøger at bekæmpe trangen til bare at spurte forbi, han udspørger hende sindigt og med udsøgt spørgeteknik om alt, og hiver oplysninger ud af hende, som hun ikke havde tænkt at fortælle til nogen.

Afsnittet om et besøg på en kirkegård, hvor en særlig hjerteskærende tekst på en gravsten får Løn til at undersøge den bagvedliggende historie om børnearbejdere på landet, er også rigtig god:

Naturens og hjærternes kulde
den satte dit Hjærte i stå
en Martyr du blev under Mulde
for landets nedtrampede smaa

Som et lille plus, lå der et rigtigt foto i bogen af denne gravsten. Den forrige ejer af bogen har åbenbart besværet sig med at finde og fotografere stenen, som vist er blevet sløjfet i dag.

Men ellers er jeg ikke videre fanget af bogen; den er simpelthen for løs og virker underligt uengageret sine steder.

Anne Marie Løn: Nordjyske motiver. Forlaget Kragesteder, 1977.

2

Authors gravatar

Dorte H

Det er sjovt som hendes bøger svinger i kvalitet. Nogle af dem er fantastiske, andre er udpræget la-la. Den her kan jeg vist godt undvære.

Authors gravatar

Dorte H

Det er sjovt som hendes bøger svinger i kvalitet. Nogle af dem er fantastiske, andre er udpræget la-la. Den her kan jeg vist godt undvære.

Skriv et svar