Drømmebogen
I sommers gik jeg i gang med at læse den amerikanske historiker og aktivist Howard Zinn’s bestseller A Peoples History of The United States.

Allerede efter det første kapitel vidste jeg, at hvis jeg nogensinde skulle skrive en historiebog, så skulle denne bog være mit forbillede.

Men efter knap 5 kapitler blev jeg afledt og kom aldrig i gang igen. Alligevel lod jeg den stå på min blog blandt bøger jeg var i gang med at læse.

En helsort kat gik over vejen
I sidste uge, efter mere end 6 måneders fravær fra bogen, besluttede jeg mig for at tage den af. Det føltes ikke helt rigtigt at have en bog stående på ”Jeg læser lige nu” listen, for det gjorde jeg jo ikke.

Dagen efter kom meddelelsen om, at Howard Zinn var død i en alder af 87 år!

Nu er jeg ikke overtroisk, så det er ikke fordi jeg tror jeg har slået ham ihjel ved at fjerne ham fra min liste, men det føles mere end illoyalt.

Men så er der jo ikke andet at gøre, end at gøre det godt igen, ved at komme i gang med bogen.

Fra Columbus til Bush
A Peoples History of The United States beskriver på næsten 700 sider og i 25 kapitler Nordamerikas historie fra år 1492 til 2003. Zinn beskriver ikke historien fra oven, men fra neden. Fra indianernes, slavernes, arbejdernes og almindelige menneskers synspunkt.

Da jeg synes han gør det så godt, vil jeg genfortælle bogen kapitel for kapitel, startende med Zinn’s historiesyn og programerklæring, og afsluttende med en traditionel anmeldelse.

Der kommer et nyt afsnit hver mandag. Med indledning og anmeldelse bliver det altså de næste cirka 27 mandage. Håber I er friske på at følge med i denne utraditionelle amerikanske historieskrivning 🙂

P.S. Vil I vide mere om Howard Zinn, kan I læse mere på hans hjemmeside her.