Året er ungt, men alligevel har jeg gjort nogle rigtig gode bogfund.
København ved Nat : En Roman om Forbrydelse og Kærlighed, er en dansk krimiklassiker skrevet under pseudonymet Hugo Krantz. Bag gemte sig tre forfattere, Holger Rasmussen, Axel Breidahl og Robert Storm Petersen (Storm P). Den blev udgivet som avisføljeton i 1901, udgivet som bog i 1913 og 1941.
Jeg har tidligere, for et par år siden, fundet trebindsudgaven fra 1941 (Frederiksberg Kunstforlag A/S) på bestilling af en god ven. Siden har jeg ledt efter endnu et eksemplar til mig selv, men har kun haft held til at finde bind 3 to gange, det ene mere ramponeret end det andet.
Så da jeg for nylig fandt et komplet sæt i en ganske pæn og velholdt udgave, var jeg glad 🙂
Det andet sjældne fund er Olaf von Krabbes Danske soldater i kamp på Østfronten 1941-1945, udgivet af Odense Universitetsforlag 1976. Den er jeg aldrig stødt på før.
Bogens forfatter, Major Olaf von Krabbe havde selv deltaget i krigen på tysk side. I bogens forord forsøger Aage Trommer og Torkil Olsen på vegne af udgiverne at tage stormen i opløbet:
Major O. Krabbes bog om danske soldaters deltagelse i kampene på Østfronten er stærkt præget af den opfattelse og holdning, der fik de mange danske frivillige til at slutte sig til de tyske styrker. Dette forhold vil falde mange læsere for brystet.
Det er imidlertid Odense Universitets og Odense Universitetsforlags opfattelse, at bogen gennem sin belysning af de danske friviliges kapmindsats og vilkår på tysk side og af den holdning, som lå til grund for denne deltagelse, er et værdifuldt kildeskrift og i kraft heraf fortjener en plads i litteraturen om Danmark under den anden verdenskrig. Dette er baggrunden for, at de to institutioner har fremmet bogens offentliggørelse.
Gad vide om bogens udgivelse fremkaldte offentligt forargelse?