Rita og Manfred er blevet gift og bor hos Manfreds forældre i den østtyske by Halle. Manfred er kemiker og Rita arbejder på en togfabrik og uddanner sig desuden til skolelære. Mens Rita knytter sig til kammeratskabet på fabrikken, begynder Manfred at tvivle på systemet og længes mod vesttyskland. Han ender med at tage afsted, hun tager efter ham for at overtale ham til at komme med tilbage, men Rita må tage tilbage til Halle med uforettet sag. Hjemvendt forsøger hun at begå selvmord af fortvivlelse, men det mislykkes. Kort efter opføres Berlinmuren mellem den østlige og vestlige bydel.

Den østtyske forfatter Christa Wolf udgav denne fremragende roman i 1963, 2 år efter murens opførelse. Det er en smuk roman om kærlighed i den kolde krigs tid, og den betydning den politiske virkelighed får for Rita og Manfred. Den giver desuden et autentisk billede af dagliglivet i Østtyskland og de dilemmaer tyskerne stod i og måtte tage stilling til, og det er naturligvis først og fremmest det romanen handler om.

Christa Wolf (1929-2011) var en omdiskuteret forfatter, især for hendes politiske liv: støttede hun systemet og gjorde hun det for længe, var hun Stasiagent etc. Det håber jeg at vende tilbage på et senere tidspunkt.

Christa Wolf: Der geteilte Himmel Erzählung. Deutscher Taschenbuch Verlag, 1983 (1963).