Er det som om Thorkild Hansen er på nippet til at blive moderne igen? Eller er det blot mig og min filterboble? 

Thorkild Hansen skrev jo drama-dokumentariske bøger om Danmarks kolonier og opdagelsesrejsende, og dagbøger og rejsebeskrivelser fra sine egne rejser, og så skrev han et stort, voldsomt kontroversielt værk om Norges store forfatter, modtageren af Nobelprisen i litteratur, Knut Hamsun, der op til og under 2. Verdenskrig holdt med Tyskland og Hitler. 

Thorkild Hansen forsøgte at forstå og forklare, beskrive og dokumentere, på et tidspunkt, hvor Norge ikke var klar til at forstå eller tilgive den gamle mands svigt, selvom bogen udkom over 30 år efter krigen. Virkelig en læseværdig bog.
Hvad jeg ikke vidste var, at Thorkild Hansen havde planer om at skrive et værk om Albert Camus. I ‘Camus død’ fortæller han om en researchrejse til den landsby Camus boede i, og om hvordan Camus døde i et trafikuheld på vej til Paris. 

Der er en del mystik om dødsfaldet, for Camus havde togbillet til Paris til dagen før, men ventede altså en dag og kørte som passager i en bil med forlæggeren Michel Gallimard, der selv døde efter få dage af sine kvæstelser.
Værket blev ikke til noget, men denne lille bog på 73 sider + efterord, udgivet posthumt, giver et fint billede af Thorkild Hansens dramatiske og indlevende skriveevner.

Thorkild Hansen: Camus’ død. Gyldendal, 2004.