Vi befinder os i station 87’s distrikt en hed julidag i en unavngiven storby. Et anonymt tip angiver hvor den eftersøgte forbryder Pepe Miranda befinder sig. Kriminalbetjentene Steve Carella, Andy Parker, Frankie Hernandez og Løjtnant Byrnes afspærrer gaden og forsøger at lokke Pepe ud frivilligt, mens nysgerrige er stimlet sammen.

Samtidig er 4 knægte ved at tage skridtet til at blive en kriminel drengebande, og dermed fremtidens Pepe Miranda’er, en sømand på landlov søger kvindeligt selskab og Luis Amandez åbner sin frokostrestaurant.

’Tilfældet Pepe Miranda’ er en lidt usædvanlig kriminalroman forstået på den måde, at den ikke starter med et mord, som så bliver opklaret i løbet af romanen. Her skal en forbryder på flugt anholdes, og et mord bliver planlagt. Det hele udspiller sig på en enkelt dag.

Vigtigere er beskrivelsen af det sommervarme kvartér og dets indbyggere af fortrinsvist puertoricansk oprindelse, forholdet mellem betjentene, hvor race ikke spiller en uvæsentlig rolle, heller ikke når politiarbejdet skal udføres.

Ed McBain kan vistnok kun fås i nedkortede versioner på dansk. Men det er ikke lykkedes at smadre romanen, miljøbeskrivelsen er fremragende og plottet spændende. Tricket med at beskrive byen der vågner op til heden og beboernes etniske trængsler, giver romanen en sært rugende og defaitistisk aura.

Det er kiosklitteratur på højt plan!

Ed McBain: Tilfældet Pepe Miranda. Skrifola, uden årstal.