Moren er hjemmegående, faren fællestillidsmand og socialdemokrat, mens de voksne børn, Lars, Jens, John og Polli hhv. studerende og løsarbejder/arbejdsløs, og alle hjemmeboende.
Moren Jenny har 50 års fødselsdag dagen før afstemningen om Danmarks indmeldelse i EF i 2. Oktober 1972, og vil gerne fejre hjemme med familie og venner. Resten af familien gider ikke rigtig hjælpe til med rengøringen, de har alt muligt andet i hovedet.
Mens faren Anton er en loyal partisoldat der følger partilinjen, er børnene mere til venstre i forhold til både det ene og det andet politiske spørgsmål, og det sætter sit præg på familien.
Tonen er storby-støjende og brovtende i den trange Østerbro-lejlighed med familien på seks personer. Der er ikke meget plads til uenighed, til kærester eller til 50 års fødselsdagsfest med den reaktionære del af familien.
Partilinjen vakler, patriarkatet vakler, der blæser nye vinde, og ungerne må så småt til at tænke på at forlade reden.
En københavnsk familie er første bind i romanrækken De udspurgtes historie, en arbejderromanklassiker af Ditte Cederstrand. Kan klart anbefales, hvis man synes den periode I danmarkshistorien er interessant.
Ditte Cederstrand: En københavnsk familie. Vinten, 1974.