Den østrigs-schweiziske forfatter Friedrich Glauser skrev kriminalromaner på tysk, men nåede ikke mange værker inden sin tidlige død i 1938 som 41-årig.

’Kinerseren’ har kriminalassistent Studer fra Berns kantonpoliti som hovedperson. Et mord er begået i landsbyen Pfründisberg (jeg måtte bare nævne det spektakulære bynavn for jer!), og Studer sættes på sagen. Afdøde viser sig at være en person, James Farny, pga sine øjne kaldet Kineseren, Studer har mødt for 4 måneder siden i levende live. Allerede dengang forudsagde Farny selv sin snarlige død. Efter i en årrække at have arbejdet udenlands (deraf det påtagede engelskklingende navn), er Farny nemlig i den grad ved muffen, og familiemedlemmer står på spring for at få hovedomtalen i testamentet, helst solo.

Mere skal jeg ikke røbe af handlingen. Blot at romanen ender i den klassiske grande finale: de mistænkte, øvrighedspersoner og vidner er samlet i et rum, og Studer forklarer i detaljen hvilke spor der ledte til hvilke konklusioner, og derfor må morderen være: Dada! Som vi kender det fra Agatha Christie og Simenon.

Studer er den introverte, følsomme, tavse madglade familiemand, der med ildhu og dedikation, og ikke mindst sine små grå celler, får puttet forbryderne i spjældet.

Underholdende krimi. Den er kort, kun 145 sider. Studer er hovedperson i fem romaner og nogle noveller.

Den sociale kritik er desuden udtalt. Pauperismen udstilles. En tankegang, hvor arbejde er adgangen til alt godt og rigtigt. Arbejd, eller sult!

Hvert år uddeles i øvrigt en Friedrich Glauser ærespris til en tysksproget kriminalforfatter.

Læs mere om Glausers korte og turbulente liv her.

Friedrich Glauser: Kineseren. Artia, 1991 (1938). Oversat af Mogens Wenzel Andreasen.