Her i starten af året var jeg på et kursus i journalistik og skrev eksamensopgave om gadestrik. Har I papirudgaven af Nordjyske fra i dag, så er artiklen i 🙂

                            Gadestrik på Carl-von-Ossietsky-Platz, Hamborg.

Gadestrik er en form for gadekunst (streetart) og det går ud på at strikke stykker af tøj og så sy det fast på et eller andet i gadebilledet, for eksempel en lygtepæl eller et gelænder, et træ eller en statue. Gadestrik kaldes yarnbombing på engelsk, og googler man det, så får man en masse fantastiske billeder af kunstværker fra hele verden.

Jeg læste et par ret interessante bøger for at blive klogere på emnet. Den ene bog er af Katrine Ring, som mange vil kende som radiovært, DJ og journalist. Hun har udover at skrive denne bog også kurateret udstillinger om gadekunst.

Bogen er en rigtig god gennemgang af gadekunst, alt lige fra perleplader, stencils, gadestrik og grassfiti (det kan være graffiti skrevet med en blanding af mos og klister) og lysprojektioner mm, og om hvordan man opdager den, hvem der udfører den og teknikkerne. En lang række kunstnere gennemgås, både danske og internationale. Bogen er desuden fyldt med en masse fotos, de fleste taget af Katrine Ring selv, der ifølge eget udsagn altid har et kamera på sig af samme til det samme.

Er man novice i forhold til gadekunst, er bogen et fremragende sted at starte, men pas på: man bliver smittet og bagefter er det svært ikke konstant at holde øje med facader, porte, elskabe og skiltestænger når man færdes rundt i byen, og pludselig kan en kort tur ned ad gaden tage dobbelt så lang tid som før, fordi man skal kigge op og ned og hen, og den der følges med en kan godt blive lidt træt af det.

Bogen er i øvrigt tosproget, dansk og engelsk, hvilket er meget logisk, gadekunsten og gadekunstnerne arbejder ofte internationalt og er inspireret af hinanden på tværs af grænser.

Katrine Ring: Walk This Way. Om gadekunst. Forlaget Radius, 2010.

Den anden bog handler specifikt om gadestrik, herunder gadehækling. Den er skrevet af to canadiere, Mandy Moore og Leanne Prain fra Vancouver, der er begge er bidt af en gal strikkepen. Bogen gennemgår fyldigt oprindelsen til gadestrik, teknikker, forskellige genrer inden for gadestrik, strikkeopskrifter, mange interviews med gadestrikkere fra hele verden, og så er den ikke mindst propfyldt med masser af skønne fotos af gadestrik. Bogen er skrevet fra og til aktivisterne og med stor begejstring, heldigvis, for gadestrik er for fedt 🙂

Moore og Prain har også en blog, www.yarnbombing.com/

Mandy Moore og Leanne Prain: Yarnbombing. The Art of Crochet and Knit Graffiti. Arsenal Pulp Press, 2009.

En svensk gruppe af gadestrikkere har i øvrigt også en blog der opdateres jævnligt, den kan ses her www.stickkontakt.blogspot.se/

Hvis I vil holde løbende orienteret om ny gadestrikopsætninger, så gå på twitter og søg på yarnbombing.