Vi er nået til tredje roman med kriminalkommissær Gereon Rath. Vi er stadig i Berlin og skriver nu sommeren 1931, og de politiske forviklinger og kaos i Weimarrepublikken er kulissen til denne krimi.

En amerikansk-jødisk hitman, Goldstein fra New York, ankommer til Berlin, men FBI har tippet det tyske politi forinden. Ingen ved om han er på “opgave” eller hvad han vil, men Rath får til opgave åbenlyst at holde øje med gangsteren, så stymperen afholder sig fra at lave ballade.

Samtidig er der et opgør igang i underverdenen mellem Raths ven i det kriminelle miljø, Johann Marlow (Rath har tidligere modtaget bestikkelse fra Marlow og de udveksler tjenester mellem hinanden), og en rivaliserende gruppe, og Marlows “forretnings”-partner, Der Rote Hugo, forsvinder sporløst. Da det samtidig lykkes for den amerikanske hitman uopdaget at undslippe Raths overvågning, synes der at være en samenhæng. Er Goldstein ankommet til Berlin på opgave fra en af parterne i konflikten i underverdenen?

I et andet spor i handlingen, bliver to unge hjemløse teenagere, der har specialiseret sig i at rippe Berlins store varehuse og videresælge tyvekosterne til en hæler, overrasket af politiet på nattetogt i KaDeWe. Det lykkes den ene at undslippe, mens den anden styrter ned fra en klatretur på facaden, og dør. Obduktionen viser, at den døde faldt, fordi nogen trampede ham over fingrene. Mistanken falder på en af betjentene, men hvad er motivet?

Raths forhold til Charly knager også i fugerne. Rath har svært ved at formulere hvad han vil med deres forhold og hvad han synes om Charlys karriereplaner. Et besøg i Köln hos Raths forældre tegner konflikten op: Rath præsenterer Charly som sin forlovede, for nemheds skyld, som han siger, og Raths mor mener ikke at Charly skal have en karriere, men være hjemmegående husmor. Og da Rath i jalousi vasker en af Charlys mandlig bekendtes kinder med en buket tornede roser, synes forholdet at gå helt i stykker.

Rath er ikke altid gennemsympatisk og regelret. Han afpresser, bruger vold, bryder ind uden dommerkendelse, tilbageholder beviser, tager mod bestikkelse, samarbejder med notoriske forbrydere, udlevere fortrolige oplysninger til kriminelle, adlyder ikke ordrer fra sine forsatte og så videre. Målet er for ham alt, så skidt med midlerne. Sympati får jeg dog alligevel med ham, for han virker nu ret menneskelig, og han er en smart strisser.

Jeg har tidligere haft forbehold overfor denne krimiserie, men denne tredje roman var jeg helt opslugt af. Bare spørg fruen 🙂 Glæder mig til at få fat i den nye fjerde roman, Die Akte Vaterland.

Se min anmeldelse af nummer et her, Den våde fisk, og nummer to her, Den stumme død.

Seriens har egen hjemmeside (på tysk) her: www.gereonrath.de

Se også et dansk interview med forfatteren Volker Kutscher fra marts i år her.

Volker Kutscher: Goldstein. Kiepenheuer & Witsch, 2010.