Frank Herberts sci-fi klassiker Klit har snart 40 år på bagen, men den fremstår original og dugfrisk. Det er første gang jeg læser romanen, og jeg slugte den ret hurtigt, selvom den er lidt af en moppedreng på 544 sider.

Plottet er som hentet ud af den mørke middelalder eller renæssancen: under kejser Shaddam den 4. strides husene Atreides og Harkonnen om kontrollen over den vigtige krydderiproduktion, mens det indflydelsesrige handelskompagni, Lauget, ser afventende til. Huset Atriedes med Hertug Leto og sønnen Paul i spidsen er de gode, mens huset Harkonnen med Baron Vladimir Harkonnen i spidsen er de onde.

Kejseren har udpeget Hertug Leto til at overtage kontrollen med krydderiproduktionen efter Baron Harkonnen, men denne har planlagt et forrædderi der skal give ham kontrollen tilbage. Hertug Leto bliver dræbt, og sønnen Paul og enken Lady Jessica må flygte ud i ørkenen, hvor det lykkedes dem at få kontakt med frimenerne. Disse mener at Paul er opfyldelsen af en gammel legende om Muad’Dib, en ledende figur der kan tilbedes.

Det, der adskiller plottet fra fortiden er, at det hele foregår i rummet på flere planeter, men især på den ugæstfri ørkenplanet Klit (Dune, på engelsk). Det er her i ørkenen at krydderiet bliver indsamlet, blot skal man passe på de kæmpemæssige og dødsensfarlige sandorme og det fredløse folk, frimenerne. For at overleve må man have en dragt på, der opsamler og genvinder ens kropsvæske.

Det er en udfordring at begive sig ind i et helt nyt univers med sprog og navne og ritualer og så videre, men det gik ret nemt, synes jeg, og det hele er fuldstændigt gennemført. Bogen fra start til slut temmelig spændende, blot er der et par steder hvor mytologien og de matriarkalsk-religiøse ritualer tager overhånd. Bandt andet er Lady Jessica på et nærmest 30 sider langt trip et sted i bogen.

Frank Herbert skrev 6 bøger i serien. Om jeg får læst alle 6 kan jeg godt tvivle på, men overvejer at  finde de næste par bøger i serien.

Frank Herbert: Klit. Samleren, 1978 (1965). Oversat af Niels Søndergaard.