Pas nu på!
En af de virkelig anbefalelsesværdige amerikanske krimiforfattere, er Sara Paretsky. Hun har indtil videre skrevet 14 romaner med den forrygende kvindelige privatdetektiv V.I.Warshawski.

I Blodskudt, hendes 5. roman i serien, lover Warshawski nødtvungent at hjælpe en gammel veninde, som hun havde et storesøster forhold til. ”Lillesøster” spiller dog ikke helt med åbne kort, og snart er Warshawski involveret i en sag om kommunalt svindel og korrupte by-politikere. Og i virkelig stor fare!

Venner
Paretsky skriver sin hovedperson ind i en sammenhæng, som man nikker glad genkendende til fra roman til roman: hendes afdøde mor har ofte en særlig rolle med hendes altruistiske og sociale livsindstilling og virke; desuden optræder en række bipersoner i Warshawskis omgangskreds, ofte med en kærlig og beskyttende indstilling overfor hende (som jo ustandseligt bringer sig selv i fare eller kommer til skade).

Chicago
Warshawskis hjemby Chicago og dens historie og sammensætning spiller også altid en stor rolle i romanerne. Sammen med byens og landets politiske historie giver det romanerne en vis tyngde og fundament, så det ikke bare er løsrevet fra virkeligheden.

Paretsky skriver blændende og plottet holder hele vejen. Jeg er en stor fan af V.I.Warshawski.

Paretskys egen hjemmeside kan findes her: http://www.saraparetsky.com/

Sara Paretsky: Blodskudt. Fremad, 1992 (1988). Oversat af Arne Herløv Petersen.