Kommer du i krimihumør, så er der her et bud på et par af genrens gode udgivelser.
Prague Fatale
Vi er i 1942 og 2. Verdenskrig raser derud af sammen med jødeudryddelsen i kz-lejrerne. Vores helt, den tidligere kriminalbetjent ved Berlin Alexanderplatz-stationen, Bernie Gunther, bliver kaldt til Prag for at opklare et mord ved SS-general Reinhard Heydrichs stab.
Gunther får særdeles frie tøjler af nazi-bødlen, og staben får forbud mod at forlade det slot, de er indkvarteret på. Det viser sig at de fleste tilstedeværende har et motiv og snart har vi et rigtig Agatha Christie mysterium igang midt ragnarok.
Selvom Gunther har fået frie tøjler og nyder godt at stabens luksuriøse forhold, må han samtidig balancere på et knivsæg for ikke at udløse SS-psykopatens raseri.
Plottet er middel men suverænt og humoristisk skrevet.
Philip Kerr: Prague Fatale. Quercus, 2012 (2011).
A Man Without Breath
Igen en Bernie Gunther krimi fra året 1942. Denne gang Gunther blevet ansat ved den tyske hærs afdeling for undersøgelse af krigsforbrydelser (jo, sådan havde de skam også i virkeligheden), og han bliver sendt til den erobrede del af Sovjetunionen, hvor tyskerne har fundet en massegrav med polske officerer.
Goebbels ønsker at lade Gunther assistere en international kommission, der skal undersøge om det er russerne eller tyskerne der står bag, og da han på forhånd ved at det er russerne, vil han bagefter bruge resultatet i sin propaganda mod russerne og forsøge at skabe splid hos Tysklands fjender.
Men samtidig dræbes to tyske signalofficerer på bestialsk vis, og dén må Gunther også lige klare. Endnu engang går det lige så meget ud på ikke selv at ryge uklar med dem der bestemmer og redde sit eget skind. Ikke helt nemt i denne sag og på et tidspunkt hvor krigslykken er ved at vende for tyskerne.
Godt plot og i sædvanlig kyniske og humoristiske noir stil.
De to bøger er i øvrigt en del af en længere serie der startede med en Berlin-triologi og nu er oppe på ni bøger.
Philip Kerr: A Man Without Breath. Quercus, 2013.