Bogens forudsætning
Ideen til bogen Med slør – og uden kom sig af den danske debat om de nye danskere og hvad deres religion påbød dem og hvad den ikke påbød dem, en debat præget af uvidenhed, også blandt muslimer.

Forfatterne satte sig for at interviewe kvinder i Syrien, om hvorfor de går med slør eller hvorfor de ikke gør, og i det hele taget høre om deres liv, om deres vilkår og deres drømme.

Det er altså et projekt efter god gammeldags kulturradikal opskrift: lad os lige undersøge sagerne, inden vi beslutter hvad vi skal mene og gøre.

Bogens opbygning
Efter et forord, hvori det bl.a. forklares hvorfor lige Syrien er valgt, kommer der 22 kapitler med samtaler/miniportrætter af syriske kvinder, og til sidst et efterskrift.

Bogen er desuden fyldt med fotos, dels som illustrationer til kapitlerne, dels som serier over flere sider der står for sig selv.

Kvinderne og deres historier dækker et bredt spektrum. Der er både moderne og tilbagestående, by og land, rig og fattig, ung og gammel. Kontrasterne er enorme, og bliver ikke mindre mærkelige i et land, der trækker på både religiøse og sekulære traditioner, og som er et diktatur.


Bogens forfattere

Bogen er skrevet af Lone Kühlmann og Tine Harden, dvs den første står for teksten og den sidste for billederne. Lone Kühlmann husker jeg især som journalist på TV-Avisen, og har aldrig læst bøger af hende før.

Tine Harden kender jeg ikke så godt, blot at hun er en berømmet fotograf.

Skøn oplevelse
Jeg føler mig allerede fra første side i erfarne og kompetente hænder. Formål og disposition er klarlagt åbent, sproget er funktionelt og direkte, lækkert som en mør, velstegt bøf. Jeg følte mig mæt på den der helt behagelige måde, man kender efter et måltid på en klasse-restaurant.

Billederne spænder fra det halvskæve reportagefoto, op-ad-hvid-væg-portrætter til de mere klassisk smukke og velkomponerede fotos, klar til udstillingen på galleriet. De er ikke glatte i overfladen, nærmere lidt kornede, men alligevel super-lækre.

Alt i alt en lækker bog, selv her i paperback, som opfylder alle de forventninger jeg havde og mere til. Og hvor er det dog skønt at høre kvindernes egne stemmer, i stedet for at høre en masse vrede/velmenende/uvidende/populistiske mennesker diskutere hen over deres hoveder. Selv de skæbner der langt fra er rosenrøde skæbner.


Og dog

Et lille minus. Efterskriftet er skrevet af Naser Khader, sikkert fordi han oprindelig er fra Syrien. Dels er efterskriftet blot en anbefaling af den bog, man jo, hvis man ellers er gået traditionelt til værks, altså allerede har læst, så hvad skal man med den?

Dels har fjolset med sit medlemskab af fremmedhaderklubben Trykkefrihedsselskabet og med sine burkaforbud, fjernet sig fra den moderne og oplyste kultur bogen er født af. Men det kunne de måske ikke vide i 2005.

Lone Kühlmann & Tine Harden: Med slør – og uden. Kvinder i Syrien. Gyldendal, 2005.