På venstrefløjen er det ikke nogen nyhed, at CIA siden dets oprettelse i 1947, under dække af den kolde krig, står bag en uendelig række af forbrydelser og anslag mod menneskerettigheder og demokrati over det meste af verden.

Borgerlige fra Socialdemokratiet og ud på overdrevet til Pia & Co. plejer at affærdige herlighederne som en nødvendighed i forsvaret for vestlig demokrati, hvilket naturligvis er en bekvem abstraktion fra uhyrlighederne, som de jo heller ikke har haft indflydelse på. Aller højest har det været mulighed for underdanig medløberi.

Hvad der derimod er en overraskelse for mig, er den lange række af fiaskoer CIA står bag. Man startede med en taktik der gik ud på, at smide hemmelige agenter og våben ind bag jerntæppet, men uanset om det skete i Polen, i Ukaine, Kina, Nordkorea, Albanien eller Sovjetunionen, havde det altid det samme resultat: agenterne blev arresteret, tvunget til at sende ‘alt vel’ meldinger tilbage, så næste hold også blev sendt afsted, hvorefter alle blev tortureret og skudt.

Det lykkedes aldrig CIA at hverve agenter bag jerntæppet på et væsentligt niveau. Var de endelig på vej, begik de fejl der afslørede deres egne agenter for russerne. Det omvendte lykkedes derimod flere gange for russerne.

CIA blev oprettet for at et nyt Pearl Habour kunne undgås, men dets analyseafdeling har et lang antal fejlbedømmelser på samvittigheden, udviklinger de ikke forudså: Suez-krisen, Khrutsjovs opgør med stalinismen, Shahen af Irans fald og Khomenis magtovertagelse, Sovjetunionens økonomiske sammenbrud, murens fald, Saddams angreb på Kuwait, 9-11 osv osv.

Måske er jeg naiv, men der er også et andet forhold der overraskede mig, nemlig i hvor høj grad penge har spillet en rolle. CIA brugte 1$ pr stemme for at sikre kristdemokraten Frei sejren over Salvador Allende i valget i Chile i 1964. Det var langt mere end den siddende præsident Johnson brugte på selv at blive valgt samme år.

Kristdemokrater og facistgrupper i fx Italien og Tyskland blev også kraftigt subsidieret af CIA gennem mange år. Men pengene flød også den anden vej. De facistiske græske oberster, der havde taget magten i Grækenland ved et kup, medfinanserede Nixons valgkamp i 1968.

CIA har i dag mistet meget af sin rolle, bl.a. pga sin manglende evne til at forudse 9-11 og til at fange Bin Laden. Bush har flyttet magten over til et organ der hedder The Director of National Intelligence (DNI).

Bogen er rigtig fed og god at blive klog på, især på anden halvdel af det 20. århundrede, og velskrevet.

Tim Weiner: Legachy of Ashes. The History of the CIA. Penguin Books, 2007.