I Aalborg er der heldigvis en lille velassorteret og dedikeret tegneserieforretning på Vesterbro, Comic Express. Der kan man købe sig fattig, et godt album koster det samme som en bog, med god grund. Man får virkelig noget for pengene.

Jeg købte et album af en af mine absolutte favorittegnere, Tardi, et album jeg ikke kendte i forvejen.

Lili er dyrlæge i Zoo i Paris, hendes kæreste er den kvindeglade uro-panser Justin. En dag sidder pludselig en stum arbejdsløs i et af burene i Zoo med et skilt: Homo sapiens, labore carens Europaeus (= menneske, arbejdsløs, Europa). Det skaber enorm medieopmærksomhed, hvem er den stumme arbejdsløse og hvad vil han demonstrere?

Efter nogle dage findes den arbejdsløse pludselig uden for buret, hængt i et træ. Justin sættes på sagen, og sporerne fører mod et firma Katy Dog, hvor personalechefen er kendt for at behandle sine ansatte særligt hårdhændet.

Lili og Justin bliver uvenner over sagen. Justin søger at mele sin egen kage, Lili forsøger at finde sandheden. Mere skal ikke afsløres her.

Historien er egentlig en kriminalhistorie, jeg forventede ud fra titel og indledning mere noget ovre i den socialrealistisk genre. Men efter lidt forvirring (min) smelter de to temaer rigtig godt sammen.

Det narrative forløb har, som det ofte er i tegneserier, mange grene, og det, sammen med de fede tegninger og karakterer, gør albummet rigtig underholdende.

Tardi & Pennac: Manden der blev berøvet sit arbejde. Carlsen Comics, 2000. Oversat af Steen Hansen, håndtekstet af Lisette Frederiksen.