Dette er den anden Carvalho krimi på dansk, og vi er stadig i Barcelona sidst 70’erne, ikke længe efter Francos død og demokratiseringen af Spanien.

Liget af en rig byggeentreprenør dukker op på en byggeplads i det fattige kvartér San Magín. Et år før, forlod han sin familie, for at fuldføre sin drøm om at efterligne Gaugin ved at tage til sydhavet. Men nu dukker han op i Barcelona, stukket ned, og enken engagerer vor detektiv til at finde ud af hvorfor.

Endnu en ord ekvilibristisk omgang med Montalbáns mad- og kvindeglade men kyniske privatdetektiv Pepe Carvalho. Som i den forrige roman, må opklaringen længe vige for vigtigere sager, så som mad, drikke og litteratur.

Carvalho har stadig sin madlavende følgesvend, Biscuter installeret på sit kontor (det bliver både til torsk i hvidløgssovs og kartoffelfad á la Rioja), og Carvalho har fået en sød lille hundehvalp. Til gengæld forsømmer han groft sin kæreste gennem 8 år, telefonluderen Charo. Også skopudseren Bromuro optræder igen, her dog lettere utilpas, da svogeren har sendt ham en hel kasse dåsemuslinger i tomat, som, på grund af fattigdom, er det eneste han har konsumeret!

Og husk: der skal IKKE løg i paella!

Manuel Vázquez Montalbán: Sydhavet. Klim, 1990 (1979). Oversat af Bo Kirketerp og Kirsten Nielsen.