Stieg Larsson havde en livsledsager. Fordi de ikke var lovformeligt gift, var det Stiegs far og bror der arvede ham og dermed rettighederne til hans tre succés-krimier, selvom det var hende Stieg elskede og levede med i 30 år.

Tænk at miste indflydelsen og kontrollen med ens elskedes værk til en slægtning. Et eller andet sted er lovgivningen i Sverige (og Danmark?) et eksempel på det kvindefjendske samfund, Stieg Larsson forsøgte at beskrive i sine krimier.

Stiegs livsledsager er en virkelig person med et navn. Hun hedder Eva Gabrielsson. Hun har sagt nej til et økonomisk forlig fra Stiegs far og bror; for hende er det vigtige ikke pengene, men den kunstneriske kontrol, og især anerkendelsen af hende som person, som menneske.

Via Dorthe Tofts blog, som jeg ved et heldigt tilfælde faldt over, opdagede jeg en radioudsendelse fra Sveriges Radio, hvor Eva Gabrielsson fortæller om sit liv, om sit liv sammen med Stieg, og om kærlighed og sorg.

Udsendelsen berørte mig meget og jeg håber I alle vil lytte til den.

På Dorthe Tofts blog er der et direkte link til udsendelsen her. Ellers kan den findes på Sveriges Radios hjemmeside her. Husk også at lytte til bonusmaterialet!

Er man den heldige indehaver af en iPhone, kan man downloade programmet, men ikke helt på den normale måde via iTunes (hvilket tog mig lang tid at fatte): man downloader Sveriges Radios applikation til iPhonen, og så finder man programmet og gemmer det i applikationen. Man kan ikke se det, der hvor man normalt har sine andre podcasts. Lidt mærkeligt, men håber forklaringen giver mening. Ellers skriv, så skal jeg prøve at uddybe.