I dag er det nøjagtig 34 år siden jeg købte min første antikvariske bog. Samtidig er det 54 år siden Præsident John F. Kennedy blev myrdet i Dallas. Et tilfælde? Nej, slet ikke. 

 

 

Min første antikvariske bog.

For 34 år siden 22. November 1983 var det 20-året for Kennedys død, og jeg havde set en dokumentar på tv (Det var i Danmarks Radio. Der var ikke andre tv-stationer), som enten var baseret på eller refererede til William Manchester minutiøse gennemgang af af den historiske begivenhed i bogen En præsidents død udgivet 1967.

Jeg har ikke passet så godt på bogen.

Hvordan jeg fandt ud af, at bogen kunne købes hos Pilegaard erindrer jeg ikke. Aalborg kendte jeg intet til dengang, og du må huske på, at det var før hjemmesider og emails, så jeg må have skrevet efter et katalog per snailmail eller set en annonce i en avis.

Jeg modtog bogen den 9. December. Det er i hvert fald den dato jeg skrev mit navn i bogen. Den blev sendt pr. Opkrævning, så tre dages leveringstid var effektivt. Ak, ja. Det var dengang postvæsenet havde monopol og kunne levere hurtigt.

Jeg studerede bogen ret indgående, kan jeg se af de mange sedler med noter bogen stadig gemmer. William Manchester var hyret af familien Kennedy til at skrive den officielle Kennedy-udgave af snigmordet, så jeg håber jeg læste med kritisk sans.

I hvert fald var den ret spændende, selvom den har en kendt slutning. Lidt som at bremse op i en bil når det er glat, og bare vide at man intet kan gøre, men bare få en oplevelse ud af det på vej hen mod grøften. Og så er der jo også lige det med motivet og gerningsmanden: hvorfor og var han alene om det?

Til gengæld kunne jeg nok have passet noget bedre på bogen. Omslaget er helt revet op, hvilket altid trækker ned. Jeg er siden, tør jeg godt prale med, blevet bedre til at passe på mine antikvariske bøger.

Sådan er verden på så mærkelig: et jubilæum for et præsidentmord kickstartede mine indkøb af antikvariske bøger, endda før jeg havde besøgt et antikvariat, og resten er (også) historie, som man siger.

Hvad med dig: kan du huske dit første bogkøb hos et antikvariat eller en boghandel?