Kender I det, at I er på ferie i de varme lande, og trangen til toiletbesøg kan opstå overordentlig pludseligt? Endda flere dage eller hele uger i træk? Så skulle man konstant være orienteret om hvor det næste toilet var. Eller kan I huske dengang, da I røg som skorstene, at I altid orienterede jer om, hvor næste pakke cigaretter skulle komme fra? Ingen tog-, fly-, biltur eller besøg hos familien på landet uden et karton grønne Cecil og tre gaslightere til en tier i kufferten.

På samme måde må en bogelsker på sin ferie rutinemæssigt holde sig orienteret om, hvor næste bog skal komme fra. Har man selv nok med? Har de medrejsende nogle man kan stjæle? Har hotellet en bog-bytte-hylde? Har de mon tyske Harold Robbins-udgaver i det nærmeste supermarked?

Råd nummer 1: Orientér jer!

Boglæsning kan være en tør oplevelse. Bøger kan afgive støvpartikler når man bladrer, og I væder måske endda fingrene, for bedre at kunne skille siderne ad. Og I kan endda, for at føje spot til skade, være under varme himmelstrøj. Vand kan genoprette væskebalancen, siger de kloge, men det er nu min erfaring, at lidt kold vin sidst på eftermiddagen og måske endda mere af det samme senere på aftenen, bedst sætter fantasien fri.

Råd nummer 2: Hav altid kolde genstande inden for en overskuelig rækkevidde!

At løbe tør for bøger under en ferie, er ikke ønskværdigt, men det kan på den anden side være forbundet med store udgifter og fysiske anstrengelser, at slæbe mange bøger med sig. Skulle jeres rejsekammerater spørge jer til råds om valg af ferielæsning, er det derfor helt logisk, at I tipper dem om bøger, I selv ønsker at læse. På den måde bidrager de til at udvide og transportere jeres feriebibliotek, til gengæld for at nyde godt af jeres ekspertise.

Råd nummer 3: Lad de andre slæbe, hvad I ikke selv kan!

Se, således kan I ved disse tre enkle råd, få en udsøgt (læse-) ferie.

Har I andre gode ferietips til bogelskerne, lad gerne høre fra jer (vi gider dog ikke høre på noget e-reader-snak!).