Da den australske historieprofessor Bosworth havde skrevet en biografi om Mussolini, følte han trang til at berige verden med en bog, der bredt skulle beskrive Italien under Mussolinis styre. Det skulle han ikke have gjort 🙁

Jeg faldt over bogen i den engelske afdeling i en lækker tre-etages boghandel i Firenze. Jeg blev fristet, da jeg praktisk talt intet ved om mellemkrigs Italiens historie og litteratur, men bogen er en alvorligt skuffelse.

Den slags bøger er svære at disponere. Den skal dække hele perioden 1915-45, men skal samtidig dække på den brede led: fascistisk politik og indflydelse på kultur, undervisning, landbrug, medier, kvindesyn, forskel på nord og syd, industrialisering, fascistpartiets udvikling etc. etc. Man skal altså disponere kronologisk og samtidig bredt, så man får et totalbillede af Italien og dets udvikling i perioden.

Bosworth starter (som så uendelig mange andre, der skal beskrive magt) med et Shakespeare citat (Henry V), og så får vi en kapiteloversigt der ser meget tilforladelig ud. Det starter også fint med WW1, Mussolinis udvikling fra socialist til fascist, de liberales uformåenhed, de første valg efter krigen, som Mussolini taber, hans entre i parlamentet etc. Men så går det galt, og det begynder at sejle, alt blandes sammen i en pærevælling.

Det kulminerer i 10. kapitel, der hedder ”Placing Italy in Europe”, men det handler om alt muligt. På seks sider skifter temaerne på denne måde: Udenrigspolitik i kolonierne-> organisering af unge i fascistiske organisationer -> ungdomsbevægelsens konflikt med fascistisk kvindesyn -> fascistiske børnebøger og børnelegetøj (Mickey Mouse vs. Pinocchio) -> fascistisk børneindoktrinering -> minus korporlig afstraffelse i fascistiske skoler -> Atlantflyveren Italo Balbo. Det giver overhovedet ingen mening. Her er jeg alt for irriteret til at forsætte, så jeg gav op (side 299 af 572 sider totalt).

Det hjalp heller ikke, at bogstaverne i bogen er ret små, og min tiltagende (aldersbetingede) langsynethed især giver sig til kende ved godnatlæsning. Jeg skal vist snart købe de læsebriller 🙂

Men altså ikke desto mindre: Don’t go there!!!

R.J.B. Bosworth: Mussolini’s Italy. Life Under the Dictatorship. Penguin Books, 2006 (2005).