Niels Holck er en ung mand fra Aars, der synes at verden er et uretfærdigt sted: u-landene holdes i armod for at vi i I-landene kan leve i overflod. Han føler trang til at gøre noget, men føler sig hverken tilpas på højre eller venstre side af det politiske spektrum. Han finder et ståsted hos en indisk organisation, Ananda Nagar, og hjælper til forskellige steder i verden, bl.a. i det tidliger Sovjetunionen og Taiwan..

Et andet steder er den indiske delstat Vestbengalen, der i mange år har været styret af et korrupt stalinistisk styre. Styret undertrykker med vold projekter foretaget af fx Ananda Nagar. Holck er med til at organisere selvforsvarstræning, og det fører til, at et parlamentsmedlem beder ham smugle våben til Vestbengalen, så folket kan forsvare sig mod den voldelige, stalinistiske undertrykkelse.

Via kontakter i Danmark, finder Niels Holck frem til en engelsk våbenhandler, der skaffer ham et russisk fly med russisk besætning, og en ladning bulgarske AK-47 Kalasjnikov stormgeværer. Våbene bliver smidt ud med faldskærm, men opsnappet, og det samme gør det russiske fly og den engelske våbenhandler, mens Niels Holck slipper væk og gemmer sig i Danmark. Vi er i 1995.

Først befinder Holck sig under jorden i Danmark, men efterhånden viser det sig, at politiet i Danmark ikke er ude efter ham. Indien kræver ham dog udleveret, men det bliver først en reel mulighed, da Folketinget vedtager terrorlovgivningen som en reaktion på 11. september 2001. Ved bogens afslutning, vides det ikke om Holck bliver udleveret til strafforfølgelse i Indien eller ej.

Niels Holck har fået journalisten Øjvind Kyrø til at skrive bogen, men det er ikke nogen velskrevet bog, og da det jo er et forsøg på at retfærdiggøre sig selv, bliver den også for lang. Af fairness overfor den engelske våbenhandler, der sidder flere år i indisk fængsel (men i den grad også for at støtte sin egen sag), gengiver Holck englænderens udlægning af sagsforløbet. Det sprang jeg over, det blev for langhåret at skulle gennem det kedelige sagsforløb en gang til (små 30 sider ud af bogens i alt 271 sider).

Som gammel venstrefløjsmand og ateist, er Ananda Nagars sekteriske og hierakiske træk ikke til at overse, trods Holcks forsikringer om det uegennyttige og positive ved organisationen. Bortset fra det, er det meget svært at gennemskue, hvad der er op og ned på historien. Er Holck en gemen terrorist, eller er han en idealist der støtter almindelige menneskers ret til at forsvare sig mod regeringens overgreb? Tja, det blev jeg ikke meget klogere på.

Niels Holck i samarbejde med Øjvind Kyrø: De kalder mig terrorist. People’sPress, 2008.